Spørsmål:

Min samboer fikk høre av sin lege at han måtte kutte ut melk da han fikk konstatert diabetes for to måneder siden. Vi leser jo at man godt kan drikke lettmelk til måltider, så vi blir litt usikre. Hva med laktosereduserte/frie produkter, er det et bedre alternativ for personer med diabetes?

 

Svar fra Diabeteslinjen:

Melk inneholder mye kalsium og B-vitaminer, men også melkesukker. Drikker man mye på en gang, vil det kunne gi høyt blodsukker. 

Et lite glass melk til brødmåltider går oftest bra. Melk bør drikkes til måltider, ikke alene som tørstedrikk. Det er omtrent like mye sukker i H-melk, lettmelk, skummet- og surmelk. Fruktyoghurt, lettyoghurt og iskrem har høyt sukkerinnhold, men det finnes enkelte yoghurt- og iskremtyper som har redusert fett- og sukkermengde. Sammenlign varedeklarasjonene! Se sammenlikning i 58 ulike yoghurter  (oppdatert okt. 2014).

Fordi melk har mye mettet fett og siden vi drikker melk ofte, kanskje hver dag, bør vi velge en mager melketype, skummet- eller lettmelk. 

De som ikke drikker melk, kan få kalsium gjennom hvitost. Ost på én brødskive tilsvarer kalsiuminnholdet i ett glass melk, og man bør da ta ost på minst tre skiver om dagen. Man kan også ta kalsiumtabletter, 500-1000 mg kalsium per dag. 

I laktosefrie eller laktosereduserte produkter er det fortsatt melkesukker. Når det lages laktosefri melk, blir noe av melkesukkeret fjernet og resten spaltes. Det vil si at det fortsatt er en del karbohydrater til stede, bare i en enklere form. Du vil derfor fortsatt få blodsukkerstigning av melk, og det er ikke veldig stor forskjell i økning fra vanlig melk og laktoseredusert/laktosefri melk.

 

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (hverdager 9-15), og via nett diabetes.no/linjen.