Spørsmål:

Jeg har diabetes type 2 som er kostregulert. Trener fem til seks ganger (ca. to timer trening) i uken, hvor jeg løper 45 min og resten er styrketrening. Jeg er sulten etter treningen og tenkte jeg kunne ta en recovery bar direkte etter treningen, og deretter spise mer når jeg kommer hjem. 

Har brukt «Maxim Recovery», og lurer på om disse barene er ok for innhenting etter treningen?  Det står at de inneholder sukker, så jeg er ikke sikker om det er for mye eller om det er ok? Se denne linken for innholdet i barene.

Hvis dette ikke er godt nok for meg, kanskje dere har noen bra tips på annet jeg kan spise direkte etter treningen, eller om jeg bare skal vente med å spise til jeg kommer hjem? 

Svar fra Diabeteslinjen:

Det var et imponerende treningsprogram, og etter en to timers treningsøkt kan jeg skjønne at du blir sulten. Energibaren du har gitt meg link til, inneholder 17 gram sukker i tillegg til melkeproteiner, stivelse og fett. Halvparten av fettet er mettet fett som vi bør spise mindre av. Selv om det er en del sukker i energibaren, vil jeg tro kroppen din har bedre insulinfølsomhet og dessuten et økt glukoseopptak etter trening. Så det er godt mulig du ikke vil merke så mye på blodsukkeret. En enkel måte å teste det ut på, vil være å måle blodsukkeret før og etter trening og deretter et par timer etter at du har spist energibaren. Stiger ikke blodsukkeret med mer enn 3 enheter eller holder seg under 10 mmol/l, så håndterer kroppen sukkermengden greit. 

Forøvrig er det ikke strengt tatt nødvendig å kjøpe slike spesialprodukter. Du kan like gjerne spise en banan eller yoghurt, eller f.eks. en blanding av nøtter og rosiner. Det vil gi rask energi til kroppen, og glukose og proteiner som kan brukes til å fylle opp glykogenlagrene og restituere musklene. Husk dessuten at det er viktig å drikke rikelig under trening for å kunne yte maksimalt. 

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (hverdager 9-15), og via nett diabetes.no/linjen.