Spørsmål:

Jeg bruker litt fruktose på min frokostblanding, 4-korn/8-korn, men en venn fortalte meg at fruktose er mer uheldig å bruke enn vanlig sukker.  Er dette korrekt, og bør jeg slutte å bruke fruktose? 

Svar fra Diabeteslinjen:

I dag finnes det mange alternativer til søtning, og det anbefales å begrense bruken av fruktose så mye som mulig, og heller bruke andre søtningsmidler. 

Fruktose finnes naturlig i frukt, men selges også som et alternativ til kunstig søtningsstoff. Fruktose er nesten to ganger søtere enn sukker. Vi kan derfor bruke mindre mengder, og likevel få samme søte smak som med sukker. Fruktose påvirker også blodsukkeret i mindre grad enn sukker. Imidlertid kan et høyt inntak av fruktose (over 30 g dag) øke mengden fett (triglyserider) i blodet. I tillegg inneholder fruktose like mye kalorier som sukker. 

I små mengder, slik du bruker fruktose, vil det nok ikke gjøre noen skade. Kunstige søtningsstoffer som Sukrin, Stevia, Canderel, Suketter og Natreen har ingen innvirkning på blodsukkeret eller på blodfettstoffene, og gir heller ingen kalorier. Hvis du bruker søtningsstoffer til annet enn frokostblanding, vil jeg derfor heller anbefale deg å bruke en av disse. 


 Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (hverdager 9-15), og via nett diabetes.no/linjen.