Spørsmål:

Jeg har de siste to årene trent regelmessig på et treningssenter. Jeg er litt overvektig, og min treningsveileder har anbefalt meg et opplegg (kur) med Herbalife-produkter. 

Om produktet, som kalles Formula 1, sier brosjyren: «Det er satt sammen av Herbalifes ernæringseksperter, er spekket med vitaminer og mineraler, soyaprotein, karbohydrater og fiber, og inneholder mindre enn 220 kalorier pr. porsjon». 

Er dette OK for en med diabetes type 2? 

Svar fra Diabeteslinjen:

Jeg har vært på nettet og prøvd å finne ut hva Formula 1 inneholder. 
Jeg har funnet at det er et «proteinpulver» som skal løses i 2 1/2 dl lettmelk. 

Lettmelken inneholder 115 kcal og 12 g karbohydrater. 

De resterende 100 kcal må da komme fra energigivende næringsstoffer som karbohydrater, proteiner og fett. Hvor mye som kommer fra hvilket næringsstoff, finner jeg ikke. 
I tillegg er det tilsatt vitaminer og mineraler, men jeg finner ikke hvilke.  Det står at du kan erstatte et måltid med denne drikken. 

Noen synes det er lettere å gå ned i vekt ved å følge et slikt opplegg, men jeg er ikke så sikker på at det er så lurt. Vi vet at karbohydrater tas lettere opp fra mat som tømmes raskt fra magesekken. Flytende mat tømmes raskere enn fast mat. Fiberrik og fettrik, fast mat ligger lengst i magesekken. 

Når Formula 1 drikken tas som et måltid, vil jeg anta at karbohydratene tas raskt opp i blodet, og gir en raskere blodsukkerstigning enn om man spiser en skive og drikker et glass melk, som gir tilsvarende energi. 

Dersom du velger å prøve dette, så tror jeg det ville være lurt å måle blodsukkeret hyppig en periode for å se hvordan dette virker på kroppen din. 

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (hverdager 9-15), og via nett diabetes.no/linjen.