Spørsmål:  

Jeg har ikke spesielt god matlyst. Liker egg og spiser ofte to stk. til frokost. Hvor mange egg bør jeg begrense meg til per uke?

Svar fra Diabeteslinjen: 

Egg er et næringsmiddel med svært mange av de næringsstoffene kroppen trenger, ikke minst er det en god proteinkilde, og kilde til bra fettstoffer. Derfor anbefaler vi ofte personer som sliter med å få i seg nok mat å bruke egg.

Norske myndigheter gir ikke noe konkret råd om hvor mange egg man kan eller bør spise i uken. Nasjonalt råd for ernæring konkluderer i rapporten "Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer" (31.12.2010) med at det ikke er dokumentasjon for en sammenheng mellom inntak av egg og kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer og kreft.

Det er gjort en del undersøkelser om forbruk av egg, først og fremst med henblikk på hvordan kolesterolet i egg påvirker blodkolesterolet. Noen sier at ett egg daglig er helt greit, andre anbefaler å begrense seg til ca. fire for uken. Mindre for dem med høyt blodkolesterol. 

Hvis kostholdet ellers ikke inneholder mye mat som øker kroppens egenproduksjon av kolesterol (bl.a. mettet fett, transfett), og du spiser fisk, grønnsaker, bær, frukt og litt nøtter, kan jeg ikke tro at ett egg om dagen er uheldig. Men jeg vil kanskje ikke anbefale deg å spise to egg hver dag. Da vil jeg heller anbefale deg å prøve å variere mer. Matlysten kan noen ganger øke hvis man prøver seg med litt nytt i matveien, og prøver å friske maten opp med friske, fargerike grønnsaker.

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (hverdager 9-15), og via nett diabetes.no/linjen.