Spørsmål:

Har nettopp lest om et søtningsstoff som heter Tagatose som skal være bra i forbindelse med baking. Er dette et godt alternativ for oss med diabetes? Bruker sukrin, som jeg syns er et godt alternativ til sukker.

 

Svar fra Diabeteslinjen: 

Tagatose er enda et produkt som gir søtsmak, men har mindre innvirkning på blodsukkeret enn sukker. Det gir 1,5 kcal per gram, mens sukker gir 4 kcal/g. Tagatose skal ha mindre innvirkning på blodsukkeret også fordi det tas opp i blodet i mindre grad, og har en svært lav glykemisk indeks.

Dette søtstoffet er utvunnet og oppkonsentrert fra laktose, det sukkeret som gir melk søt smak. Man kan kjøpe Tagatose som rent søtningsstoff eller tilsatt søtvarer som sjokolade og syltetøy. Vitenskapskomiteen for mattrygghet har på oppdrag fra Mattilsynet gjort en vurdering av dette søtstoffet. De fant blant annet at ved inntak av en dose på 29 g D-tagatose, har enkelte voksne fått problemer med luft i magen, kvalme og oppkast. Ingen studier foreligger på barn.

Sukrin er et sukkeralkohol som lages gjennom fermentering av druesukker, men som ikke påvirker blodsukkeret eller gir energi/kcal. Sukrin kan også ved høye inntak gi noe magebesvær. Begge søtstoffene ser ut til å ha nokså likt bruksområde, kan brukes både i varm og kald matlaging. Fordelen med tagatose er at det kan karamelliseres.

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (hverdager 9-15), og via nett diabetes.no/linjen.