Spørsmål:

Jeg lurer på om blåbær kan hjelpe mot diabetes? Er det ellers noe jeg kan spise for å bli «frisk» fra diabetes?

Svar fra Diabeteslinjen:

Blåbær er bra. De inneholder lite sukker og de er stappfulle av fiber, antioksidanter og vitaminer. Noen hevder at blåbær kan øke sensitiviteten til insulin og hjelpe til å regulere blodsukkeret. Dette er ikke vitenskapelig bekreftet, men næringsstoffene i blåbær vil kunne ha en forebyggende effekt på komplikasjonene som kan følge med diabetes type 2. Dette gjelder ikke bare blåbær, men også andre bær og frukt generelt.

For å leve bra med diabetes type 2, er det fornuftig å spise regelmessig og i passe mengder. Hvis du spiser brød, bør kornproduktene være grove, som grovt brød eller havregrøt. Margarin og pålegg som egg, sild, røkelaks, makrell i tomat, leverpostei eller kjøttpålegg er fornuftig. Bruk gjerne tomat, agurk eller andre salatgrønnsaker til. Ett glass lettmelk/ekstra lett eller litt yoghurt, gjerne naturell, kan også høre med. Kutt ut, eller vær forsiktig med juice, da den inneholder mye sukker.

Middagsmaten kan bestå av «vanlig mat», som potet/ris/pasta, kjøtt/fisk/fugl og salat/grønnsaker, med mulighet for lettrømme, salatdressing eller jevnet saus. Det kan være lurt å begrense inntaket av potet/ris/pasta fordi dette kan gi en god del blodsukkerstigning, og heller spise mer salat/grønnsaker. Vann er foretrukket som tørste-drikke, men lettsaft og lettbrus er ok. Det er lurt å spise litt bær eller frukt i forbindelse med måltidene. Bær inneholder mindre sukker enn frukt, og vil påvirke blodsukkeret mindre. 

Ved å spise variert, sunt og regelmessig har du det beste utgangspunktet for en velregulert og symptomfri diabetes type 2. "Frisk" eller kvitt diagnoses diabetes blir man imidlertid ikke. Man kan gå ned i vekt - være fysisk aktiv (minst 30 min. daglig), begrense karbohydrater/øke fiber i kostholdet for å få en best mulig regulert diabetes type 2. Noen må allikevel bruke blodsukkersenkende medisiner. Dersom man begynner å leve "som før" igjen, så stiger blodsukkeret igjen...

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (man-tors 10-14), og via nett diabetes.no/linjen.