Spørsmål:

Jeg har en venninne på 60 som har fått diabetes. Hun bruker insulin både morgen og kveld, og når hun spiser. Hun sier hun kan spise hva som helst bare hun tar ekstra insulin. Jeg har aldri sett henne spise så mye kaker, desserter, sjokolade og annet snop som etter at hun fikk diabetes.

Hun setter hurtigvirkende insulin nesten hver gang hun spiser søtsaker, fordi det viktigste er å ha insulin i kroppen til enhver tid, som hun sier. Hun har et langtidsblodsukker på mellom 6,5 og 7. Jeg synes det høres rart ut å gjøre det på denne måten, jeg trodde en med diabetes skulle være forsiktig med søtt. Er det riktig det hun gjør? Jeg trenger opplysninger for å kunne argumentere med henne, dersom hun gjør feil.

Hilsen bekymret venninne

 

Svar:

Det er vanskelig å si hva som er riktig og feil i forhold til diabetesregulering - det vil være individuelt og avhenge av type diabetes man har og hvordan man regulerer sin diabetes. Ofte bestemmes det hvor godt regulert man er ut fra langtidsblodsukkeret (HbA1c-verdien). Det standardiserte behandlingsmålet for HbA1c er lik eller under 7 %, og således ligger din venninne fint. Har man en høy HbA1c vil risikoen for å få komplikasjoner øke, det vil si at et høyt blodsukker over tid gjør skade på andre organer, som oftest nyrer, øyne, nerver eller hjerte- og karsystemet.

Når man bruker hurtigvirkende insulin til måltider, kan man i prinsippet spise det man vil, så fremt man setter tilstrekkelig med insulin til å ta hånd om de karbohydratene man spiser i måltidet. For selve blodsukkeret sin del kan hun altså spise det hun nå spiser, så fremt hun klarer å holde det mellom 4-6 fastende, og mellom 4-10 ellers på dagen, ved hjelp av insulin. Det er nok allikevel slik at det er lettere å regulere et blodsukker dersom man begrenser mengden raske karbohydrater - da disse gir svært rask og ofte høy blodsukkerstigning.

Noe annet, og kanskje det viktigste argumentet, er at det verken for henne eller andre som ikke har diabetes, er sunt å spise så mye søtsaker, da det påvirker vekten og tilfører begrenset med viktige næringsstoffer.

Vennlig hilsen Marte Meyer Solvang

 

Dersom du har spørsmål til Diabeteslinjen kan du ringe våre veiledere på telefon 815 21 948 (man-tors 10-14), eller stille spørsmål via diabeteslinjen på nett.