Spørsmål:

Jeg har fått beskjed at ved diabetes skal man se på karbohydratinntaket. Mindre karbohydrater gir mindre blodsukker? Har lest om raske og trege karbohydrater, hvordan vet jeg hva som er hva? Det står ikke på matvarene om det er raske eller trege. Jeg kjøper f.eks. en del matvarer på Sunkost, bl.a. kakeblanding, sjokoladekakeblanding, vaffelmiks o.l., som skal inneholde lite karbohydrater. Da er dette bra å spise? Det står bl.a. 2,9 g netto karbohydrater på vaffelmiksblandingen, men er det hurtig eller langsomme? Trenger jeg å tenke på det?

Har fått beskjed om å drikke ekstra lettmelk og ikke vanlig lettmelk, men innholdet av karbohydrater i disse to er jo nesten identisk? Jeg er gravid og lurer også på om hva som skjer om blodsukkeret mitt går opp til f.eks. 13. Tar da insulin, så går det ned igjen. Har dette noe å si for fosteret? Hvor ofte må det ligge høyt før det har innvirkning på fosteret? Og hva kan skje om det ligger for høyt av og til?

Svar fra Diabeteslinjen:

Det stemmer at det er karbohydratene i maten som får blodsukkeret ditt til å stige. Karbohydrater i maten omdannes i kroppen til glukose. Det er glukose vi måler når vi måler blodsukkeret. Det er sukker, fruktsukker, melkesukker og maltsukker som regnes som de raske karbohydratene. Det er fordi de tas raskt opp i blodet etter at de er spist. Andre karbohydrater, som f.eks. stivelse i kornprodukter, brødvarer, pasta, ris og poteter tas også ganske raskt opp. Men hvis det samtidig er godt med fiber i maten, som i de grove brødtypene, helkornprodukter, grov pasta, fullkornsris etc., vil det gjøre at blodsukkeret stiger litt langsommere.

Det vil være totalmengden karbohydrat i et måltid som betyr mest for hvor mye blodsukkeret stiger. Men fiberinnhold og sammensetningen av måltidet ellers vil også bety mye. Det er lurt å måle blodsukkeret ofte i starten, for å bli kjent med hvordan ditt blodsukker reagerer på forskjellige måltider. I innholdsfortegnelsen på matvarer kan du lese hvor mye tilsatt sukker det er, og hvor mye karbohydrater totalt. Sammenlign gjerne ulike produkter.

Når du er gravid bør du være ekstra omhyggelig med kosten. Kakeblanding, sjokoladekakeblanding og vaffelmiks inneholder alle en del karbohydrater som er av den hurtige typen, fordi de inneholder lite fiber. Du bør ikke bruke slike produkter i svangerskapet, da blodsukkeret går mye opp. Disse produktene som du viser til er av lavkarbo-typen, og kan være et ok alternativ de gangene du skal unne deg noe ekstra. Men det er absolutt ikke å anbefale å bruke de ofte, selv om de er lave på karbohydrater. Det er fortsatt kakemikser!

Det er riktig som du sier at du kan få ned blodsukkeret igjen ved å bruke insulin, men verdiene blir i en periode høye. Behandlingsmål ved graviditet er fastende blodsukker: <5,3 mmol/l og blodsukker 2 timer etter måltidets start: <6,7 mmol/l (kilde: Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsdiabetes).  Hvis du har høyere verdier til stadighet kan barnet ditt bli litt for stort. Diskuter dette med helsepersonell der du går til kontroll under svangerskapet.

Angående melk, er forskjellen på ekstra lettmelk og lettmelk fettinnholdet. Om du har behov for å redusere fettinntaket og ev. energiinntaket, er ekstra lettmelk det beste valget. I tillegg er ekstra lettmelk tilsatt vitamin D, så det er en fin kilde til å få i seg mer av dette vitaminet.

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (hverdager 9-15), og via nett diabetes.no/linjen.