Spørsmål: 

Jeg har hatt diabetes type 1 i mindre enn ett år, og synes det er vanskelig å holde meg unna sjokolade og annet snacks. Søtsuget er der hver dag. Jeg lurer på om dere har noen tips til hvordan jeg kan klare å redusere søtsuget? Har hørt at kromtabletter kan hjelpe, er dette noe jeg kan ta?

Svar fra Diabeteslinjen: 

Krom er et av de mest populære kosttilskudd som brukes av personer med diabetes. Populariteten er kanskje større enn virkningen skulle tilsi. Krom er et metall som kroppen trenger for å omsette karbohydrater og fett, og det finnes i naturen i mer enn én form. Kroppen trenger den trivalente formen. To varianter av trivalent krom finnes som tilskudd, picolinate og polynicotinate.

Fordi krom hjelper kroppen til å bruke glukose, så har mange forskere gitt krom til personer med diabetes type 2 for å se om dette har positiv effekt. Noen studier konkluderer med at kromtilskudd bedrer insulinsensitiviteten eller reduserer fastende glukosenivåer, men andre studier viser ingen effekt. Studiene som finner effekt, bruker ofte høyere doser krom, og de bruker personer som i utgangspunktet har et dårlig kosthold.

Noen forskere mener at krom er et ufarlig næringsstoff. Men, fordi den hexavalente formen av krom ødelegger DNA og fører til kreft, er andre forskere redde for at trivalent krom kan inneholde usynlige farer, spesielt er de skeptiske til at krom skal tas som tilskudd over lengre tid. Mer forskning er nødvendig før vi kan si noe om sikkerheten ved kromtilskudd, spesielt tilskudd som inneholder andre aktive ingredienser.

Studier viser at kromtilskudd bare hjelper personer som har et dårlig kosthold. Jo bedre du spiser, jo mindre effekt vil du ha av kromtilskudd. Vi er ikke helt sikre på hvor mye krom kroppen trenger, men et sted mellom 50 og 200 mikrogram er anbefalt.

Det finnes matvarer med et naturlig høyt krominnhold. Disse er ølgjær, østers, lever og poteter. Andre gode kromkilder er sjømat, helkorn, ost, kylling og annet kjøtt. Det er selvfølgelig på sin plass å gi kromtilskudd til personer som har et dårlig kosthold, eller som har krommangel av andre årsaker.

Alle andre skal få tilstrekkelig krom gjennom et variert kosthold.

Det er viktig å være klar over at et svingende blodsukker muligens kan føre til økt søtsug, så vær obs på dette og forsøk å holde et jevnt blodsukker gjennom dagen, og se om dette hjelper.

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (man-tors 10-14), og via nett diabetes.no/linjen.