Spørsmål:

Jeg har fått beskjed om å være veldig nøye med kosten det førstkommende året, da jeg er ny-diagnostisert med diabetes type 2.

Har i den forbindelse noen spørsmål:
• Kan man bruke f.eks. soyaolje i matlaging?
• Kan jeg spise potetlefse, medisterfarse?
• Skal man holde seg helt unna poteter?
• Kan jeg spise potetstivelse, hvetestivelse eller maisstivelse?
• Er det lurt å lage f.eks. en glutenfri pizzabunn, hvis jeg ikke har mulighet til å lage fullkornbunn?

Svar fra Diabeteslinjen:

Personer som har diabetes type 2 skal spise et vanlig sunt kosthold, men det er lurt å sette seg inn i hvordan karbohydrater påvirker blodsukkeret ditt, slik at du får god kunnskap om hva som er bra for akkurat deg. Det kan være lurt å spise regelmessig. Enkelte føler at de får et lettere regulerbart blodsukker ved å spise mindre til hvert måltid og heller oftere, men dette er individuelt. Prøv deg frem, og finn ut hva som passer best for deg.

For å teste matens effekt på blodsukkeret:
- Mål blodsukkeret rett før måltidet (skal da helst være 4-7 mmol/l) og ca. 2 timer etter at du startet å spise.
- Stiger blodsukkeret mer enn 3 måleenheter og ligger over 10 mmol/l ca. 2 timer etter matinntak, bør du enten endre på måltidets størrelse/sammensetning og/eller øke insulin/tablettdosen.
- Hvis blodsukkeret ligger <10 kan du trygt spise samme type og mengde mat igjen ved senere anledninger.

Gjenta dette noen gange/dager før du gjør for store endringer. Husk at det er mange faktorer som spiller inn og disse kan variere fra dag til dag.

Maten bør bestå av grove kornprodukter, magre meieriprodukter, fisk, kjøtt, fjærkre, egg, frukt, bær og grønnsaker. Fordi forskjellige matvarer inneholder ulike næringsstoffer er variasjon viktig.

• Du kan gjerne bruke olje i matlagingen, men det er lurt å velge rapsolje eller olivenolje fremfor soyaolje.
• Potetlefse og medisterfarse kan brukes av og til, men det er fornuftig å heller velge rent kjøtt, hvitt kjøtt, fisk og fiskefarsemat i stedet for kjøttfarsemat til hverdags.
• Du trenger ikke å holde deg helt borte fra poteter, men velg kokte eller bakte poteter, i stedet for pommes frites og stekte poteter. Bruk godt med grønnsaker til både middag og andre måltider, og bytt gjerne en del av poteter med grønnsaker, så vil du ikke få så rask blodsukkerstigning.
• Matretter med mye stivelse av alle slag kan lett gi rask blodsukkerstigning, så her er det lurt å begrense seg litt. For eksempel er både ris og pasta noe som gir rask/stor blodsukkerstigning. 
• Glutenfrie produkter inneholder minst like mye, eller gjerne mer karbohydrater enn vanlige kornprodukter. Så om du ikke har mulighet til å bruke fullkornsbunn til pizzaen din, kan du like gjerne bruke en vanlig pizzabunn og spise litt mindre. Velg gjerne tynn bunn. Husk å spise salat eller råkost til pizzaen, så får du et fullverdig måltid.

Mer utfyllende informasjon om kosten får du i heftet «Mat og diabetes type 2». Heftet kan bestilles fra Diabetesforbundet. Lykke til.

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (man-tors 10-14), og via nett diabetes.no/linjen.