Spørsmål: 

Jeg har nylig fått en diabetesdiagnose, etter å ha hatt noe forhøyet blodsukker de siste tre-fire årene. Jeg forsøker å sette meg inn i hva jeg kan, og ikke kan spise. En del finner jeg på nett, men jeg har et spørsmål jeg ikke klarer å finne ut av. Det gjelder soyaprodukter. Har lest at dette skal være svært sunt, men er det også sunt for diabetikere? Hva med f.eks. soyayoghurt. Jeg finner ikke skikkelige opplysninger om sukkerinnhold på disse produktene. Bør jeg heller velge andre yoghurt-typer. Og i så fall hvilke? De med tilsatt kunstig søtstoff, eller kanskje de med fruktose? Eller bør jeg helst ikke spise yoghurt i det hele tatt?
Her er det mye å velge mellom. Håper dere kan hjelpe.

 

Svar fra Diabeteslinjen: 

Hei, du må gjerne bruke yoghurt, men selvsagt vil det totale sukkerinnholdet i måltidet være av betydning for hvor mye blodsukkeret ditt stiger.

Der finnes en del varianter med lavere innhold av sukker enn andre. Først og fremst kan du se etter Nøkkelhullsmerket. Produkter med dette merket skal bl.a. ha lavere sukkerinnhold enn tilsvarende produkter. Yoghurt naturell og Skyr naturell har lavest innhold. En del av lettvariantene og Skyr-yoghurt har også noe lavere sukkerinnhold. Sjekk karbohydratinnholdet og sammenlign. Du finner sikkert noen du liker, som også har moderat innhold av karbohydrater.

Soyayoghurt og andre soyaprodukter brukes gjerne av dem som har allergi eller intoleranse for melk, så sukkerinnholdet i disse produktene vil variere like mye som i ulike yoghurter basert på melk.

Du kan kontakte Diabeteslinjen på tlf. 815 21 948 og chat (man-tors 10-14), og via nett diabetes.no/linjen.