Gresskarpai

Gresskarpai med gode krydder. En typisk amerikansk dessert, som passer godt i disse høsttider.

Gresskarpai

Næringsinnhold per porsjon/ per 100 gram

Energi/Kalorier 196 kcal/ 155 kcal
Karbohydrater 18 g/15 g
Proteiner 6 g/ 5 g
Fett 10 g/ 8,5 g
- hvorav mettet fett 6 g/ 5 g
- enumettet fett 3 g/ 2 g
- flerumettet fett 0,6 g/ 0,5 g
Kostfiber 2 g/ 1,5 g

Innhold av allergener

Gluten Ja
Laktose Ja

Send sidens lenke til en venn

Fremgangsmåte

Lag mørdeig. Bland alle ingrediensene til en deig (ikke kna for mye). La deigen hvile i kjøleskap en time før bruk.

Skrell gresskar og skrap ut kjernen. Del opp i grove biter og ha i en kjele med vann. Kok ca. 15 minutter til bitene er møre. Hell av vannet og avkjøl.

Kjevle ut mørdeig (ca. 2-3 mm tykk) og kle en paiform ca. 24 cm. Legg i et bakepapir og fyll opp med ukokte erter (du kan også bruke ukokt ris). Dette er for å hindre at deigen sprekker.

Stek paiskallet ca. 15 minutter på 180 grader. Fjern ertene, fortsett å steke skallet ca. 10 minutter til. Ta ut av ovnen og avkjøl litt før fyllet helles i.

Visp sammen egg, lettmelk, smeltet smør, Sukrin/søtning, salt og krydder.

Hell av vann som måtte samle seg i bunn av bollen på de avkjølte bitene av gresskar før du moser dem med en stavmikser.

Bland gresskarpure med eggeblandingen, rør godt sammen og hell over i paiskallet. Stek på ca. 190 grader i 30-40 minutter. Avkjøl.

Gresskarpaien smaker godt litt lun, men kan også spises kald. Før servering kan paien pyntes med et lite kaneldryss, og serveres med en liten kule lett vaniljeis.

Oppbevares i kjøleskap frem til servering.

Tips! Ønsker du paien laktosefri kan du erstatte smør/margain med margarin uten melk, og lettmelk med laktosefri lettmelk. 

Ingredienser

100 g Sukrin melis
200 g smør eller margarin
200 g hvetemel
100 g fibramel (ev hvetemel)
1 stk egg
2 ss vann, kaldt

Fyll

750 g gresskar, ukokte biter
60 g Sukrin
Annen søtning tilsvarende 60 g sukker
0,5 ts muskatnøtt, revet
1,5 ts kanel
2 stk egg
175 ml lettmelk
25 g smør eller margarin

* Sukrin er ikke like søtt som sukker på smak. For å få søtere smak kan deler av Sukrin erstattes med mer intense søtningsstoff. Halve mengden kan også erstattes med sukker, hvis du kun ønsker en sukkerredusert pai.