Det er deilig å kose seg med en varm og lun suppe når høsten er her og temperaturen synker. Suppe kan være en fin forrett eller middag, og restene er super turmat eller lunsj om du har en mattermos å fylle den i. Det beste er å lage suppene fra grunnen av med gode råvarer og sunne ingredienser. Men noen ganger er det greit å ty til lettvinte løsninger, og da kan posesuppe være et alternativ. 

Posesupper har lenge hatt et dårlig rykte, blant annet for å inneholde mye salt. Takket være gradvis saltreduksjon gjennom mange år, er nå nesten alle suppene i denne testen innenfor kravet for saltinnhold for å få nøkkelhullsmerket. Grunnen til at ingen av posesuppene likevel får bruke nøkkelhullet, er at grønnsaksinnholdet er for lavt og/eller at energiinnholdet er for lavt til at suppen alene kan være et fullverdig måltid. Det er faktisk bare 11 prosent asparges i aspargessuppe, 10 prosent sopp i soppsuppe og 6–7 prosent fisk i fiskesuppe. 

Sitat

Se på posesupper som en grei base til et sunt måltid. Tilsett mer grønnsaker der det passer, samt kokt egg, magert kjøtt eller belgfrukter.

Ragnhild Gjevre

Av suppene i denne testen er grønnsakssuppe den mest energifattige med 35 kalorier per porsjon. Dette er over ti ganger mindre energi enn en middag til et voksent menneske bør inneholde. Spiser du grønnsakssuppe til middag, går det med andre ord ikke lang tid før du er sulten på nytt hvis du ikke fyller på med mer ingredienser i eller til suppa. Derfor kan du se på posesupper som en grei base til et sunt måltid. Tilsett mer grønnsaker der det passer, samt kokt egg, magert kjøtt eller belgfrukter. Server gjerne også med frisk salat eller grovt brød til, for å øke energiinnholdet. 

I denne testen har vi gjort et utvalg på 15 posesupper. Innholdet varierer med tanke på både energi og næringsstoffer. Tallene som er listet opp for hver suppe, gjelder for en porsjon på 2,5 dl suppe, tilberedt som det står på pakken. Næringsinnholdet vil selvfølgelig endre seg om du tilsetter andre ting i suppa eller serverer noe ekstra ved siden. Videre har vi gjort en helhetsvurdering på suppene.

Har du ønske om noe vi bør teste? Send tips til ragnhild.gjevre@diabetes.no

Vi har testet 15 posesupper

Toro gul ertesuppe

        
Inneholder hele 69 prosent erter. Trolig den suppa som vil mette best, med testens høyeste proteininnhold og forholdsvis høyt energiinnhold. På grunn av det høye innholdet av erter har ertesuppa også testens høyeste innhold av karbohydrater, men likevel laveste innhold av sukkerarter. Toppkarakteren rykter på grunn av litt høyt innhold av salt. 

Energi: 138 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 22 g (1 g)
Fett (mettet): 1,8 g (0,3 g)
Protein: 7,3 g 
Salt: 2 g


Toro grønnsakssuppe

        
Inneholder omtrent 50 prosent grønnsaker og har testens laveste innhold av energi, karbohydrater, fett og protein. Du blir med andre ord ikke varig mett av denne suppa alene, men den kan brukes som en base.  

Energi: 35 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 5,8 g (2,3 g)
Fett (mettet): 0,3 g (0 g)
Protein: 1,5 g 
Salt: 1,8 g

Toro betasuppe

        
Inneholder mye potet og omtrent 40 prosent grønnsaker. Forholdsvis høyt innhold av karbohydrater, men lavt innhold av sukkerarter. Tilsett gjerne mer grønnsaker og eventuelt magert kjøtt for å øke proteininnholdet. 

Energi: 100 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 18 g (1,5 g)
Fett (mettet): 1,3 g (0,2 g)
Protein: 3,5 g 
Salt: 1,8 g


Toro tomatsuppe med makaroni

        
Et av testens høyeste karbohydratinnhold, men lavest saltinnhold. Tilsett gjerne grønnsaker ved tilberedning, og server med kokt egg for å øke proteininnholdet. 

Energi: 88 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 17 g (5,5 g)
Fett (mettet): 1 g (0 g)
Protein: 2,3 g 
Salt: 1,6 g


Knorr kremet blomkål- og brokkolisuppe

        
Inneholder omtrent 12 prosent grønnsaker og ligger i øvre sjikt på innhold av fett og mettet fett. Tilsett gjerne mer blomkål og brokkoli, og eventuelt magert kjøtt eller kokt egg. 

Energi: 120 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 13 g (3 g)
Fett (mettet): 6,3 g (4 g)
Protein: 2,3 g 
Salt: 1,7 g


Toro kjøttsuppe 

        
En betydelig andel potet, ellers bare en firedel grønnsaker og 6 prosent kjøtt. En mager suppe som eventuelt må tilsettes både grønnsaker og kjøtt for å mette. 

Energi: 55 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 9,3 g (2 g)
Fett (mettet): 0,8 g (0 g)
Protein: 2,3 g 
Salt: 1,8 g


Toro Lofoten fiskesuppe

        
Inneholder 6 prosent fisk og omtrent 10 prosent grønnsaker. Kan med fordel tilsettes både grønnsaker og ekstra fisk ved tilberedning.  

Energi: 108 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 15 g (5,5 g)
Fett (mettet): 2,8 g (0,5 g)
Protein: 5,5 g 
Salt: 2 g


Toro Bergensk fiskesuppe

        
Inneholder 7 prosent fisk og omtrent 10 prosent grønnsaker. Høyt innhold av salt, men lite fett. Kan med fordel tilsettes både grønnsaker og fisk ved tilberedning. 

Energi: 93 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 13 g (5,8 g)
Fett (mettet): 1,8 g (0,5 g)
Protein: 5,5 g 
Salt: 2,1 g


Knorr kremet grønnsakssuppe  

        
Inneholder en tredel grønnsaker og en del potet. Har et forholdsvis høyt innhold av karbohydrater, og får litt trekk for en høy andel sukkerarter. Tilsett gjerne mer grønnsaker og belgfrukter ved tilberedelse. 

Energi: 108 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 18 g (7,5 g)
Fett (mettet): 1,8 g (0,8 g)
Protein: 3,8 g 
Salt: 1,8 g


Knorr minestronesuppe 

        
En firedel med henholdsvis grønnsaker og hvetepasta. Tilsett eventuelt mer grønnsaker og magert kjøtt eller kokt egg ved tilberedning.  

Energi: 95 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 17 g (5,5 g)
Fett (mettet): 1,1 g (0,2 g)
Protein: 3,3 g 
Salt: 1,8 g


Toro meksikansk tomatsuppe 

        
Inneholder lite grønnsaker utover tomat, og ligger ganske høyt på saltinnhold. Kan med fordel tilberedes med lettmelk i stedet for fløte, og server gjerne med kokt egg til. 

Energi: 158 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 17 g (9 g)
Fett (mettet): 8 g (4 g)
Protein: 3,8 g 
Salt: 2 g


Knorr tomatsuppe 

        
Stor andel tomatpure, ellers nesten ikke grønnsaker. Får derfor et høyt innhold av karbohydrater og testens høyeste innhold sukkerarter. Pluss for lite salt. Kan med fordel tilsettes grønnsaker og serveres med kokt egg.

Energi: 95 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 17 g (11 g)
Fett (mettet): 1,2 g (0,2 g)
Protein: 2,8 g 
Salt: 1,6 g


Knorr soppsuppe 

        
Inneholder omtrent 10 prosent sopp. Ligger ellers midt på treet på alle punkter. Tilsett gjerne sopp, grønnsaker, belgfrukter og/eller magert kjøtt ved tilberedning. 

Energi: 113 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 15 g (6 g)
Fett (mettet): 3,8 g (2,3 g)
Protein: 5 g 
Salt: 1,8 g


Toro kremet aspargessuppe 

        
Inneholder bare 11 prosent asparges. Trekk også for å ha testens høyeste innhold av salt. Kan eventuelt brukes som base om man tilsetter ekstra grønnsaker, belgfrukter og/eller magert kjøtt. 

Energi: 85 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 13 g (4 g)
Fett (mettet): 2,3 g (0,8 g)
Protein: 3,8 g 
Salt: 2,4 g


Toro tai kyllingsuppe Tom Kha Gai 

        
Testens høyeste innhold av fett og mettet fett, og har svært lite grønnsaker og kylling. Tilsett gjerne grønnsaker og kyllingkjøtt ved tilberedning. 

Energi: 260 kcal
Karbohydrater (hvorav sukkerarter): 8,5 g (3,4 g)
Fett (mettet): 23 g (19 g)
Protein: 4 g 
Salt: 1,7 g

Denne artikkelen var på trykk i medlemsbladet Diabetes nummer 5/2020. Som medlem av Dibetesforbundet mottar du bladet i posten seks ganger i året. Du kan også kjøpe enkeltutgaver av bladet i nettbutikken vår