Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Diabetessykepleier og koordinator

Gry Anita Lillejordet

Diabetessykepleier, foredragsholder, veileder på Diabeteslinjen siden 2010 og koordinator fra september 2019.

Professor, spesialist i barnemedisin

Hans-Jacob Bangstad

Diabetesspesialist ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1 hos barn og unge siden 2004. Medlem i Diabetesforbundets medisinske fagråd. Sterkt engasjert i diabetesforskning.

Spesialist i klinisk psykologi og PhD

Jon Haug

Forsvarte doktorgraden ved det medisinske fakultet om diabetes i 2010. Har skrevet "Diabetespsykologi – samspillet mellom kropp og sinn". Boka er også oversatt til svensk. Er forsker, klinisk psykolog og psykologisk medarbeider i Diabetesforbundet.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Hvorfor er fastende blodsukker høyere enn blodsukkeret utover dagen?

  Hei, Jeg har diabetes type 2, kostregulert. Når jeg våkner om morgenen har jeg det siste halvåret hatt rundt 7 mmol/l i blodsukker, ofte litt over. Men utover dagen går blodsukkeret ganske mye ned. Jeg har hatt fint langtidsblodsukker siden jeg fikk diagnosen for snart seks år siden. I begynnelsen etter diagnosen hadde jeg 6,0 mmol/l – 6,5 mmol/l i fastende blodsukker. Her er et eksempel: Her om dagen målte jeg 7,1 før frokost klokka 9. Spiste en god frokost, leste aviser, og gjorde litt husarbeid. Klokka 12 drakk jeg en cola med sukker i. Da jeg så målte blodsukkeret etter cirka to timer var blodsukkeret 5,9 mmol/l. Er dette normalt? Skulle ikke blodsukkeret vært høyere da? Jeg har spurt fastlegen min og han svarer bare at det ikke er uvanlig at blodsukkeret er høyere om morgenen. Og så lenge langtidssukkeret er bra så er det greit. Men hvorfor er blodsukkeret høyere om morgenen, når det er så lenge siden jeg har spist?

  12.07.2020 Blodsukker
  Besvart av Ann-Merethe Mannvik, Diabetessykepleier og veileder
 • Hvordan behandler jeg nevropati i føttene?

  Hei, er 82 år og har hatt diabetes type 2 i over 20 år. Er bra regulert ved bruk av Tresiba og Xigduo, men har nevropati med liten eller ingen følelse i føttene, og med bein som føles som "tømmerstokker" som gjør det plagsom å gå særlig langt. Finnes det noen medisin og/eller noen form for trening som kan bedre forholdene?

  10.07.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Jeg har spørsmål angående diabetes-tatoveringer

  Hei! Jeg har 2 spørsmål angående diabetes-tatoveringer: 1: Hvor på kroppen vil være den beste posisjonen å plassere en eller flere tatoveringer med medisinske tegn som viser til lege og helsepersonell at jeg har diabetes. 2: Jeg har sett mange forskjellige tatoveringer på nettet med folk som har diabetes-tatoveringer, men finnes det andre eller mindre tegn?

  30.06.2020 Annet
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Hva skjer med kroppen etter bruk av metformin og insulin gjennom mange år?

  Hei! Jeg lurte på om dere kan sende meg noe forskning på hvilke bivirkninger det er ved å bruke høy dose av Metformin og Insulin over 20 år. Gjerne hva disse medisinene gjør med kroppen ved bruk over lang tid. Håper dere kan sende meg informasjon eller noe forskning på dette.

  22.06.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Bør jeg slutte med metformin?

  Hei. Jeg har hatt diabetes type 2 i et drøyt halvår. Har gjort ganske store grep med kost og levemåte. Det går fint. Sammen med metformin er mitt gjennomsnitt av blodsukker målinger nå ca. 7.5 mmol/l. Måler blodsukker ca 5 ganger daglig. Har fått god kontroll sammen med medisin og kan leve bra. Hba1c har gått ned til 43 mmol/mol som er supert . Men sist målte Hb1ac var på 37 mmol/mol. Legen er da redd for at jeg skal få følinger. Og har tatt meg av metformin. Blodsukkeret er nå steget og enkeltmålingene viser at jeg nå ofte er oppe i 10-15 mmol/l. Synes det er for høyt. Og jeg merker det påvirker meg. Særlig humøret. Jeg synes dette er ugreit da jeg føler meg mindre vel og må leve mye strammere. Har det ikke like bra. Har kun vært 3 ganger nede på 4 tallet. Og oftest over 7.5 mmol/l på morgenen. Da er vel ikke sjansen for føling særlig stor? Jeg tror jeg burde ha metformin og da heller leve litt mindre rigid. Hva tenker dere?

  27.05.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hvilke frukt/grønnsaker anbefales å knaskes gjennom dagen?

  Hei, Jeg leser at blåbær er bra, men er det like bra med de som er hvite inni, som kalles hagebær? Er det noen annen frukt/grønnsak som er bra og som kan knaskes på gjennom dagen? Gulrot eller bringebær for eksempel?

  25.05.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Bør jeg bruke acetylsalisylsyre som forebygging av hjerte- og karsykdom?

  Hei! Jeg har hatt diabetes type 1 i over 50 år og har så langt ikke hjerte- og karsykdommer eller andre sykdommer. I mange år har jeg brukt acetylsalisylsyre som en forebyggende effekt for hjerte- og karsykdom samt kolesterolsenkende tabletter. Jeg ser ingen annen grunn til at jeg skal bruke acetylsalisylsyre enn forebygging. Ved en tilfeldighet leser jeg på Helsedirektoratet.no at det, under sterk anbefaling, frarådes profylaktisk bruk av acetylsalisylsyre til pasienter med diabetes uten kjent hjerte- og karsykdom. Se link: https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes/legemidler-til-forebygging-av-makrovaskulaere-senkomplikasjoner-ved-diabetes/acetylsalisylsyre-asa-som-primaerprofylakse-ved-diabetes Blir veldig usikker og utrygg på om jeg skal fortsette med acetylsalisylsyre eller ikke. Ønsker mer informasjon om acetylsalisylsyre og bruken av den. Hilsen anonym

  28.04.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Hva er det som skjer med potet når den blir kald etter koking?

  Hei! Jeg har både erfart selv og lest om at det blir mindre, både GI (glykemisk indeks) og karbohydrater i poteter når de er kalde, etter koking. Vet dere hvor mye som "er igjen" /som blir borte?

  23.04.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Er langtidsblodsukker på 53 - 64 mmol/mol (7-8%) for høyt? I så fall hva finnes av behandlingsmuligheter?

  Hei, jeg har en lang diabeteshistorie, 15 år med diabetes type 2. Jeg er snart 73 år. For ett år siden brukte jeg suliqua insulin, full dose. Fikk problemer med vondt i magen når jeg gikk turer. Så begynte jeg å slanke meg og gikk ned 12 kg. Blodsukkeret gikk drastisk ned og jeg måtte slutte med insulin. Nå tar jeg 25 mg Jardiance tablett om dagen. Problemet er at blodsukkeret varierer mye, fra 6 til 9 mmol/l om morgenen. Jeg går lange turer 5-6 dager i uken, omtrent en mil hver gang. Langtidsblodsukkeret ligger på 53 - 64 mmol/mol (7-8%). Er dette for høyt? Er det en annen medisin eller noe i kombinasjon med Jardiance jeg kan bruke?

  20.04.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hva kan jeg gjøre for å takle angsten for å bli smittet av korona?

  Hei, Jeg har diabetes type 1 og er tilbake på jobb på småbarnsavdeling i barnehage. Har forstått at jeg kan det ettersom jeg ellers er frisk. Men dette er en veldig stor påkjenning for meg psykisk, og jeg føler at smittevern-ansvaret både for meg, barna i barnehagen, og mest av alt sønnen min på 6 år er for stort. Har tidligere slitt med angst, og jeg føler nå at jeg aldri blir «ren nok» og ikke strekker til. Er livredd for å få corona og å smitte videre. Får ikke hodet over vannet og er nesten alltid på gråten. Er det noe jeg kan gjøre for å lette på angsten? Dette går utover min livskvalitet og jeg trenger råd.

  17.04.2020 Behandling
  Besvart av Ane Wilhelmsen-Langeland, Psykologspesialist og PhD