Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Toft

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Utdannet helsesekretær og har tidligere jobbet på privat sykehus og som rådgiver innen helseforsikring.

Diabetessykepleier og koordinator

Gry Anita Lillejordet

Diabetessykepleier, foredragsholder, veileder på Diabeteslinjen siden 2010 og koordinator fra september 2019.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Jeg har noen spørsmål om karbohydrater

  Hei 1. Jeg bruker natreen sukker. Der står det 88 gram karbohydrater. Jeg lurer om det gir høyere blodsukker? 2. Er det forskjell på karbohydrater, raske og langsomme? 3. Jeg synes det er vanskelig og vite hva som er bra og ikke bra når det kommer til karbohydrater. Hvor mye karbohydrater kan jeg spise før det regnes som mye?

  10.06.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Kan prikking i benet være relatert til diabetes?

  Hei! Min far har diabetes type 2. De siste månedene har han hatt prikking i det venstre beinet. Han sier det føles som at beinet våkner igjen, etter at det har sovnet, og at den følelsen er mer eller mindre konstant og i hele beinet. Kan dette ha noe med diabetesen å gjøre? Tenker bl.a. på nevropati.

  08.06.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Bør jeg slutte med metformin?

  Hei. Jeg har hatt diabetes type 2 i et drøyt halvår. Har gjort ganske store grep med kost og levemåte. Det går fint. Sammen med metformin er mitt gjennomsnitt av blodsukker målinger nå ca. 7.5 mmol/l. Måler blodsukker ca 5 ganger daglig. Har fått god kontroll sammen med medisin og kan leve bra. Hba1c har gått ned til 43 mmol/mol som er supert . Men sist målte Hb1ac var på 37 mmol/mol. Legen er da redd for at jeg skal få følinger. Og har tatt meg av metformin. Blodsukkeret er nå steget og enkeltmålingene viser at jeg nå ofte er oppe i 10-15 mmol/l. Synes det er for høyt. Og jeg merker det påvirker meg. Særlig humøret. Jeg synes dette er ugreit da jeg føler meg mindre vel og må leve mye strammere. Har det ikke like bra. Har kun vært 3 ganger nede på 4 tallet. Og oftest over 7.5 mmol/l på morgenen. Da er vel ikke sjansen for føling særlig stor? Jeg tror jeg burde ha metformin og da heller leve litt mindre rigid. Hva tenker dere?

  27.05.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hvilke frukt/grønnsaker anbefales å knaskes gjennom dagen?

  Hei, Jeg leser at blåbær er bra, men er det like bra med de som er hvite inni, som kalles hagebær? Er det noen annen frukt/grønnsak som er bra og som kan knaskes på gjennom dagen? Gulrot eller bringebær for eksempel?

  25.05.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Bør jeg bruke acetylsalisylsyre som forebygging av hjerte- og karsykdom?

  Hei! Jeg har hatt diabetes type 1 i over 50 år og har så langt ikke hjerte- og karsykdommer eller andre sykdommer. I mange år har jeg brukt acetylsalisylsyre som en forebyggende effekt for hjerte- og karsykdom samt kolesterolsenkende tabletter. Jeg ser ingen annen grunn til at jeg skal bruke acetylsalisylsyre enn forebygging. Ved en tilfeldighet leser jeg på Helsedirektoratet.no at det, under sterk anbefaling, frarådes profylaktisk bruk av acetylsalisylsyre til pasienter med diabetes uten kjent hjerte- og karsykdom. Se link: https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes/legemidler-til-forebygging-av-makrovaskulaere-senkomplikasjoner-ved-diabetes/acetylsalisylsyre-asa-som-primaerprofylakse-ved-diabetes Blir veldig usikker og utrygg på om jeg skal fortsette med acetylsalisylsyre eller ikke. Ønsker mer informasjon om acetylsalisylsyre og bruken av den. Hilsen anonym

  28.04.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Hva er det som skjer med potet når den blir kald etter koking?

  Hei! Jeg har både erfart selv og lest om at det blir mindre, både GI (glykemisk indeks) og karbohydrater i poteter når de er kalde, etter koking. Vet dere hvor mye som "er igjen" /som blir borte?

  23.04.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Er langtidsblodsukker på 53 - 64 mmol/mol (7-8%) for høyt? I så fall hva finnes av behandlingsmuligheter?

  Hei, jeg har en lang diabeteshistorie, 15 år med diabetes type 2. Jeg er snart 73 år. For ett år siden brukte jeg suliqua insulin, full dose. Fikk problemer med vondt i magen når jeg gikk turer. Så begynte jeg å slanke meg og gikk ned 12 kg. Blodsukkeret gikk drastisk ned og jeg måtte slutte med insulin. Nå tar jeg 25 mg Jardiance tablett om dagen. Problemet er at blodsukkeret varierer mye, fra 6 til 9 mmol/l om morgenen. Jeg går lange turer 5-6 dager i uken, omtrent en mil hver gang. Langtidsblodsukkeret ligger på 53 - 64 mmol/mol (7-8%). Er dette for høyt? Er det en annen medisin eller noe i kombinasjon med Jardiance jeg kan bruke?

  20.04.2020 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hva kan jeg gjøre for å takle angsten for å bli smittet av korona?

  Hei, Jeg har diabetes type 1 og er tilbake på jobb på småbarnsavdeling i barnehage. Har forstått at jeg kan det ettersom jeg ellers er frisk. Men dette er en veldig stor påkjenning for meg psykisk, og jeg føler at smittevern-ansvaret både for meg, barna i barnehagen, og mest av alt sønnen min på 6 år er for stort. Har tidligere slitt med angst, og jeg føler nå at jeg aldri blir «ren nok» og ikke strekker til. Er livredd for å få corona og å smitte videre. Får ikke hodet over vannet og er nesten alltid på gråten. Er det noe jeg kan gjøre for å lette på angsten? Dette går utover min livskvalitet og jeg trenger råd.

  17.04.2020 Behandling
  Besvart av Ane Wilhelmsen-Langeland, Psykologspesialist og PhD
 • Vil syltetøy som ikke er tilsatt sukker påvirke blodsukkeret?

  Jeg har kjøpt syltetøy med opplysning «ikke tilsatt sukker». Nå ser jeg at det inneholder en del polyoler. Hvordan virker det på blodsukkeret?

  25.03.2020 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Har jeg nedsatt immunforsvar fordi jeg har diabetes?

  Hei! Jeg har hatt diabetes siden jeg var 6-7 år gammel, og er i dag 23 år, og i all den tid har jeg trodd at diabetes medfører redusert immunforsvar. Jeg kan være forkjølet 4-5 ganger i året, men aldri så dårlig at det hindrer meg fra skole eller jobb. Forkjølelsene er derimot ofte langvarige, hvor jeg kan gå 2 uker med forskjellige symptomer som tett nese, nedsatt smak- og luktesanser, samt hoste. Jeg har de siste årene hatt et som regel velregulert blodsukker. Prøvene fra års-kontrollene er fine og jeg har ikke noen andre underliggende sykdommer eller komplikasjoner som jeg er klar over. Er det dermed slik at jeg generelt kan forvente at det er noe annet som gjør at jeg blir så ofte forkjølet og at diabetes ikke direkte medfører redusert immunforsvar? Har for eksempel en stund blitt oppmerksom under en del forkjølelser at området med lymfekjertlene hovner merkbart opp. Jeg mistenker derfor at det kan være mandlene som er problemet, slik jeg har forstått det.

  17.03.2020 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin