Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Spesialist i klinisk psykologi og PhD

Jon Haug

Forsvarte doktorgraden ved det medisinske fakultet om diabetes i 2010. Har skrevet "Diabetespsykologi – samspillet mellom kropp og sinn". Boka er også oversatt til svensk. Er forsker, klinisk psykolog og psykologisk medarbeider i Diabetesforbundet.

Endokrinolog og professor i indremedisin

Kristian Folkvord Hanssen

Er forsker og har diabetespasienter i poliklinisk behandling på Oslo universitetssykehus, Aker. Var i en årrekke leder, nå medlem, av Diabetesforbundets medisinske fagråd og har i flere år vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes type 1.

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Kristian Furuseth

Fastlege på Solli klinikk, Jessheim. Mangeårig erfaring med behandling av diabetes type 2. Vært Diabeteslinjens fagekspert på type 2 fra starten i 1998. Har foredragsvirksomhet og kliniske studier i samarbeid med farmasøytisk industri.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Hvorfor blør jeg ved bytte av sensor?

  Hei, Jeg bruker Dexcom G6 og opplever ofte at det blør når jeg skifter sensor. Dersom det kun blør litt, beholder jeg sensoren på, og den fungerer da omtrent som den skal. Men ved flere anledninger har det begynt å blø så mye at jeg må fjerne sensoren, da den ikke vil fungere. Har dere noen råd til hvordan jeg kan unngå at det blør når jeg skifter sensor? Forøvrig opplever jeg ofte også meldinger om sensorfeil de siste par dagene av hver sensorøkt. Usikker på om dette har noe med at det har blødd å gjøre, eller en annen grunn.

  01.01.2020 Hjelpemidler
  Besvart av Ann-Merethe Mannvik, Diabetessykepleier og veileder
 • Riktig behandling ved MODY?

  Hei. Jeg har MODY 3. Påvist av dr K. Furuseth i 2007. Bruker Amaryl 1 mg. Min fastlege anbefaler at jeg skal gå over til Jardiance 10 mg. Er dette riktig behandling for meg. Blodtrykk 140/70. Hba1c er 42 mmol/mol (6%).

  03.12.2019 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hvorfor er det best å måle blodsukker i blodet?

  Hvorfor foretrekkes blodsukkermåling i blod fremfor måling av sukker i urin?

  22.11.2019 Blodsukker
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Diabetes type 1 og arvelighet når flere i samme familie har sykdommen?

  Hei. Det sies at diabetes type 1 i svært liten grad er arvelig (?), men så finnes det jo de av oss som har en del andre i nær umiddelbar familie med samme sykdom. Dette vil tilsi at det ikke stemmer for denne gruppen at diabetes type 1 i svært liten grad er arvelig. Har det blitt gjort noen forsøk på å skille de som har diabetes type 1 med nær familie med samme sykdom fra de som er eneste i familien med sykdommen? Og videre da forsøkt å påvise arvelighet som en betydelig faktor hos de med familiemedlemmer med type 1? Jeg synes det er rart at min morfar, min bror og jeg (+ en grandonkel på farssiden) alle har diabetes type 1 og at det skal være helt tilfeldig at 3-4 personer fra nær familie/samme familie fikk samme sykdom uten at arvelighet har spilt noen (stor) betydelig rolle for dette.

  01.11.2019 Annet
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Tips til mat som gir langsom blodsukkerstigning ved irritabel tarm?

  Da jeg fikk diabetes type 1 begynte jeg å spise sunnere og bruker alltid grovt brød og knekkebrød. Dette har ført til at jeg har fått irritabel tarm! Jeg må unngå det meste av det jeg spiser og iallefall grovbrød og mye fiber. Problemet mitt er: hva skal jeg spise nå som gir langsom blodsukkerstigning? Særlig om kvelden og natta blir det vanskelig hvis jeg er for lav, hva kan jeg spise og som holder lenge? Og når jeg er på farta, noe jeg ofte er. Før hadde jeg brødskiver og knekkebrød i veska, hva skal jeg ha liggende i veska nå?

  06.10.2019 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Smeltet ost og insulinbehov (blodsukkerpåvirkning)?

  Hei, Jobber som kokk på et sykehus, og vi har blitt fortalt at pasienter med diabetes IKKE skal få servert mat med smeltet ost(pizza, gratenger m.m.). Har søkt på Internett uten særlig resultat. Kan dere fortelle meg om årsaken?

  01.10.2019 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Christine Toft, Klinisk ernæringsfysiolog
 • Lavt blodsukker ved bruk av Janumet?

  Hei. Jeg er en kvinne på 41 år med diabetes type 2. Jeg fikk diagnosen i mai 2019 og hadde da HbA1c (langtidsprøve av blodsukkeret) på 100 mmol/mol (11.3 %). Jeg begynte med Janumet (50/850 mg x 2). For en uke siden var jeg på ny kontroll og hadde da HbA1c på 50 mmol/mol (6.7 %). Problemet er at jeg har blodsukker på rundt 2-2,5 mmol/l når jeg våkner. Det er ubehagelig. Jeg føler meg bakfull hver morgen og kan ikke stå opp uten å spise noe først. Blodsukkeret bedrer seg etter frokost og ligger da vanligvis rundt 5-7 mmol/l. Poenget med janumet er jo å senke blodsukkeret, men tar jeg for mye? Hvis jeg kommer "borti en potet" så går blodsukkeret opp til rundt 20 mmol/l. Det er også ubehagelig, men hvis jeg må velge mellom lavt eller høyt blodsukker så foretrekker jeg høyt blodsukker. Vil insulin til måltidene være et bedre alternativ for meg?

  29.09.2019 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hvordan behandle sopp i underlivet?

  Jeg har vært så uheldig å få sopp i underlivet av min diabetes og lurer på om jeg kan ta Diflucan tabletter? Jeg bruker følgende medisiner: Janumet, Metformin, Enalapril, Jardiance, Albyl-E, Toujeo, Novorapid og magnesium. Det stod noe om at blodtrykksmedisinen kunne påvirke de oppgitte medisinene som påvirker effekten eller alle typer blodtrykksmedisiner? Det er så vanskelig å vite.

  29.09.2019 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Antistoffer mot insulin

  Har i flere hatt diabetes type 2, og har liten insulinproduksjon. For snart tre år siden fikk jeg ketoacidose (syreforgiftning) og var da innlagt på sykehus i flere døgn. Vet det er svært sjeldent at man med diabetes type 2 utvikler dette. De fant ut at det kunne være sammenheng med medisinen Jardiance. Jeg har vært på og av insulin, har hatt et dårlig forhold til det, men helt klart noe jeg må ha. Utfordringen nå er: på grunn av den spesielle sykehistorien jeg har, spurte jeg min fastlege om å få testet ut hvilken type diabetes jeg har, altså få testet for alle typer antistoffer. I dag fikk jeg svar, jeg har helt klart diabetes type 2, men jeg har antistoffer mot insulin! Altså kroppen min angriper selve insulinet! Dette gir faktisk mening og forklaring på mye, men hva innebærer dette? Dette har jeg aldri hørt om. Kan dere hjelpe meg med mer informasjon om dette?

  25.09.2019 Behandling
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Gjøre noe med et blodsukker på 13-20 mmol/l?

  Hei! Vi har en beboer som har et blodsukkernivå på mellom 13 og 20 mmol/l. Dette til tross for at hun får oppfølging og medisiner fra en diabetesspesialist. Synet hennes reduseres stadig. Er dette et nivå hun godt kan ligge på eller bør vi vurdere annen behandling/behandler?

  17.09.2019 Blodsukker
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator