Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Veileder

Nina Rye

Veileder ved Diabeteslinjen siden 2008. Leder for Diabeteslinjen 2008- september 2019. Har en kundeservicebakgrunn og hatt diabetes type 1 siden 1980. Har utviklet Diabetesleksikon; diabetes.no/leksikon, og @Diabeteslinjen på Twitter.

Spesialist i klinisk psykologi

Randi Abrahamsen

Jobber ved spesialisert poliklinikk for psykosomatikk og traumer ved Sørlandet sykehus, Kristiansand. Jobbet poliklinisk med barn og ungdom, men også voksne med diabetes i mange år. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra starten i 1998 - svarer på aktuelle telefonhenvendelser. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Ikke sette insulin på barnet om natten?

  Jeg har en sønn på fire år som har diabetes type 1. Vi har hatt litt problemer med for høyt blodsukker fra klokka 14 og utover på kvelden. Sist gang dette skjedde hadde han over 18 mmol/l klokka 23 og vi ringte sykehuset for råd. De sa at vi ikke burde gi han insulin når han sover. Vi er uenig i dette. Han hadde over 14 i blodsukker klokka 03 også og da synes jeg det er rart de mener dette? Har prøvd etterpå å gi han en halv ekstra enhet NovoRapid til kveldsmaten enn det vi normalt ville gitt til et brødmåltid på dagen, og det ser ut til å fungere bra og at vi da unngår den toppen i 23-tiden. Men synes dere det er riktig å ikke gi insulin på natta når han er så høy? Han får fast 1,5 enhet Insulatard klokka 19 på kvelden.

  24.03.2006 Behandling
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Høyt blodsukker etter trening?

  Jeg har diabetes type 2 og trener tre dager i uka på treningsstudio. Fin HbA1c (langtidsblodsukker) på 45 mmol/mol (6.3 %). Følgende skjedde her om dagen: Jeg spiste ei skive grovbrød til frokost og et beger salat med kylling til lunsj. Dro på spinning like etter jobb, og rakk dermed ingen middag. Spiste ei lita skive grovbrød istedet. Etter treninga var jeg fullstendig tom - svett, sliten og utmattet. Tenkte jeg skulle måle blodsukkeret - og det var 7.3 mmol/l! Jeg kan ikke forstå at det ikke var lavere? Jeg hadde trodd at det ville sunket kraftig når jeg hadde trent så hardt. Hvorfor skjedde ikke det?

  19.03.2006 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Nedsatt hukommelse pga. alvorlige følinger?

  Etter å ha hatt diabetes type 1 i 38 år, med en del alvorlige følinger, merker jeg at hukommelsen er blitt dårligere. Dette har jeg nevnt for legen min et par ganger. Men jeg har på følelsen at han ikke tar dette på alvor. Hvordan er forskningen på dette området? Kan jeg selv gjøre noe for å stoppe denne negative utviklingen? Jeg meldte meg på et datakortkurs, noe som bare har gjort meg enda mer frustrert. For på disse testene blir jeg virkelig konfrontert med hvor dårlig jeg husker. For ikke å slite meg helt ut psykisk, så har jeg derfor tenkt å gjennomføre kurset, men vente med resten av testene til slutt. Kan nevne at jeg ellers er i fysisk god form, da jeg daglig går turer på ca.1 time.

  13.03.2006 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Diabetes type 1 og rettigheter i arbeidslivet?

  Hvis jeg kommer for sent på jobb pga. lavt blodsukker, må jeg ta det som avspasering/trekk i lønn? Jeg lurer litt generelt på mine rettigheter med diabetes type 1 i arbeidslivet også.

  02.03.2006 Rettigheter
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Sammenheng mellom diabetes og mageplager?

  Leste medlemsbladet Diabetes om en forskning fra Vestlandet om en ny type diabetes, som har sammenheng med magetrøbbel og er forårsaket av noe annet enn diabetes type 1. Jeg er 36 år og har hatt diabetes type 1 i 20 år. Året før jeg fikk diabetes hadde jeg mye mage-/fordøyelsestrøbbel som lignet kolikk/magekatarr/forstoppelse. Jeg ser en klar sammenheng mellom denne mageinfeksjonen og utvikling av min diabetes type 1. Magen min ble ikke bra, og jeg må hver kveld drikke magnesiumoksid for å kunne gå på do. Går det an å finne ut om jeg har denne typen diabetes som denne forskningen har funnet ut? I tilfelle hvordan?

  11.02.2006 Annet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Overgang fra Insulatard til Levemir?

  Jeg skal nå begynne med Levemir. Jeg har til nå brukt Insulatard med en dose om morgen og kvelden. Var/er plaget av nattlige følinger. Bruker også NovoRapid til måltider. Jeg lurer litt på hvordan jeg skal legge opp løpet. Jeg registrerer at mange kun bruker en injeksjon i døgnet med Levemir? Jeg er en person som er avhengig av å redusere den nattlige dosen med Insulatard i forhold hva jeg har gjort på dagen/kvelden. Har jeg trent eller drukket litt alkohol, må jeg redusere den nattlige dosen betraktelig. Hvordan vil dette fungere med kun en injeksjon av Levemir? Hvis en setter Levemirdosen om morgenen, hva kan da ev. skje den påfølgende natten? Hvis jeg for eksempel har gått på ski hele dagen, og tidligere var avhengig av å redusere den nattlige dosen for å unngå føling om natten? Er det da eventuelt best å bruke Levemir morgen og kveld? Eller kun om kvelden, da en vet hva en har gjort på dagen?

  08.02.2006 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Unngå lavt blodsukker ved skigåing?

  Jeg opplever at ved skigåing er det helt spesielt vanskelig å kontrollere blodsukkeret. Det faller svært raskt, og tar bort mye av gleden ved å gå på ski. Finnes det noen gode råd eller tips om hvordan for lavt blodsukker kan unngås ved skigåing (hurtig skigåing/skøyting)?

  31.12.2005 Kost/fysisk aktivitet
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Kan det gjøres noe med krampaktige smerter i benet?

  Jeg har ikke diabetes, men på grunn av en annen autoimmun stoffskiftelidelse har jeg i mange år hatt problemer med blodsukkersvingninger. Dette blir forsøkt regulert med kosthold. Mitt problem er høyre ben/fot. Det er smerter i sener/ muskulatur som forhindrer normal aktivitet. Det arter seg som krampeaktige smerter fra hoften og ned, som gjør at jeg halter. Foten blir kald og følelsesløs (fremre del av foten) og det kjennes ut som jeg går på puter. Tilstanden gjør at jeg ikke kan gå i trapper, eller i bratte stigninger. Det utløser smertene og følelsesløsheten med en gang. Stoffskiftet er velregulert, og B12 blir tatt daglig etter påvist mangel. Jeg synes problemet minner om symptomer etter lang tid med diabetes? Da jeg ikke kan bevege meg normalt lenger, lurer jeg på hva jeg kan gjøre med problemet. Legen kan ikke svare meg da røntgenbilder var normale.

  13.12.2005 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Hudkløe og diabetes?

  En av symptomene ved diabetes type 2 er hudkløe. Jeg er plaget av kløe i armer og skuldre. Finnes det en behandling for dette?

  22.11.2005 Blodsukker
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Vil vektreduksjon gjøre at jeg kan unngå insulinstart?

  Jeg lurer på hvordan jeg skal greie å trimme og spise riktig for å gå ned i vekt. Har cøliaki, høyt blodtrykk og spiseproblemer. Noen ganger i løpet av disse årene har jeg gått ned i vekt, et par ganger ca. 20 kg, men de er kommet på igjen. Nå vil legen min at jeg skal begynne med insulin. Det har jeg liten lyst til pga. følinger og vektøkning. Kan man slutte med insulin hvis en først har begynt? Det er dumt å ta medisin hvis en kan trimme seg friskere.

  17.11.2005 Behandling
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin