Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert


På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere,
diabetessykepleiere, leger, psykologer,
apoteker og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Veileder somali og arabisk, og sykepleier

Muna Hirsi

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Jobber til daglig som sykepleier. Er opprinnelig fra Somalia, men oppvokst i Kuwait. Kom til Norge i 2003. Ringer tilbake til de som ønsker veiledning på somali eller arabisk.

Veileder

Nina Rye

Veileder ved Diabeteslinjen siden 2008. Leder for Diabeteslinjen 2008- september 2019. Har en kundeservicebakgrunn og hatt diabetes type 1 siden 1980. Har utviklet Diabetesleksikon; diabetes.no/leksikon, og @Diabeteslinjen på Twitter.

Spesialist i klinisk psykologi

Randi Abrahamsen

Har jobbet ved spesialisert poliklinikk for psykosomatikk og traumer ved Sørlandet sykehus, Kristiansand. Jobbet poliklinisk med barn og ungdom, men også voksne med diabetes i mange år. Vært Diabeteslinjens fagekspert på diabetes og psykisk helse fra starten i 1998 - svarer på aktuelle telefonhenvendelser. Medlem av Diabetesforbundets faggruppe for diabetespsykologi.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Er det farlig med luftbobler i insulinpennen?

  Hei Jeg blir litt redd når det er små og store luftbobler i insulinsprøyten. Jeg syns ikke det hjelper å knipse på sprøyten, så jeg lar det være. Men er det farlig? Tenker spesielt på hvis det er boble nederst i sprøyten.

  28.08.2020 Hjelpemidler
  Besvart av Ann-Merethe Mannvik, Diabetessykepleier og veileder
 • Hvorfor blør jeg ved bytte av sensor?

  Hei, Jeg bruker Dexcom G6 og opplever ofte at det blør når jeg skifter sensor. Dersom det kun blør litt, beholder jeg sensoren på, og den fungerer da omtrent som den skal. Men ved flere anledninger har det begynt å blø så mye at jeg må fjerne sensoren, da den ikke vil fungere. Har dere noen råd til hvordan jeg kan unngå at det blør når jeg skifter sensor? Forøvrig opplever jeg ofte også meldinger om sensorfeil de siste par dagene av hver sensorøkt. Usikker på om dette har noe med at det har blødd å gjøre, eller en annen grunn.

  01.01.2020 Hjelpemidler
  Besvart av Ann-Merethe Mannvik, Diabetessykepleier og veileder
 • Samme type «nål» på Freestyle Libre og Dexcom?

  Hei, jeg har benyttet meg av Freestyle Libre sensorer i et halvt år. Jeg begynte å reagere på den. Jeg fikk store verkende sår under sensoren som gjorde at målingene ikke var nøyaktige og at sensorene falt av. Jeg trodde først det var plasteret jeg reagerte på, men fant ut etter hvert at det var der selve nålen satt at sårene begynte, og deretter spredte seg. Sykepleieren min har nå sendt inn en søknad for at jeg skal muligens få en Dexcom sensor. Jeg lurer derfor på om dere vet om Dexcom har samme type nål som Freestyle Libre? Har prøvd å google etter svaret, men har ikke lykkes i å finne noe informasjon.

  11.05.2019 Hjelpemidler
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Kontinuerlig glukosemåler Dexcom G6 tilgjengelig i Norge nå?

  Heisan! Jeg bare lurte på om kontinuerlig glukosemåler (CGM) Dexcom G6 er tilgjengelig i Norge nå, og kan kjøpes/dekkes?

  30.04.2019 Hjelpemidler
  Besvart av Nina Rye, Veileder
 • Karbohydrat- og insulinfølsomhetsfaktor?

  Hei, jeg er en jente på 22 år som har diabetes type 1. Jeg bruker insulinpumpe, men sliter med å finne ut karbohydratfaktor og insulinfølsomhetsfaktor? Jeg har prøvd å beregne dette lenge, samt justere etter hvert. For karbohydratfaktor har jeg tatt 500 dele på total daglig dose insulin. For insulinfølsomhet har jeg tatt 100 dele på total daglig dose insulin, men ingen av de stemmer? Hva kan jeg gjøre? Har prøvd å finne dette veldig lenge, men får det bare ikke til. Kan legge til at jeg har god blodsukkerkontroll og at min HbA1c er på 41 mmol/mol (5.9 %), men da jeg ikke finner ut karbohydratfaktor og insulinfølsomhetsfaktor, krever det veldig mye arbeid - kanskje mer enn om jeg hadde funnet det ut.

  19.05.2018 Hjelpemidler
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • CGM og legemidler som endrer resultatet?

  Hei, jeg jobber på Gifitnformasjonen. Jeg har lest artikler om at blodsukkermålere som kontinuerlig måler blodglukose (CGM) kan gi feil resultater dersom man har tatt visse legemidler (paracetamol, salbutamol, atenolol, rødvin er testet og funnet at slår ut). Hvor vanlig er det at personer med diabetes benytter slike apparater og må ta hensyn til dette? Er det slik at de aktuelle pasientene har god kunnskap om at legemidler kan forpurre blodsukkermålingen?

  16.04.2018 Hjelpemidler
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Insulinpumpe enklere ved lave doser insulin?

  Kan jeg få insulinpumpe selv om jeg bruker svært lave doser insulin? Jeg bruker mellom 15 og 20 enheter tilsammen av langtids- og korttidsinsulin per døgn. Jeg lurer også på om det hadde vært lettere å dosere mer korrekt i forhold til antall gram karbohydrater i måltider ved pumpe enn ved penn? Jeg sliter litt med at jeg må enten overspise eller underspise en del ganger fordi det minste jeg får satt med pennen er 0,5 enhet. For meg dekker 1 enhet litt over 20 gram karbohydrater. Er det slik med pumper at man kan sette helt ned til 0,1 enhet? Jeg sliter ofte med korrigeringer også fordi jeg er så insulinfølsom. Dersom dette hadde vært enklere med pumpe ville jeg gjerne gitt det et forsøk.

  10.02.2018 Hjelpemidler
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Kvier seg for insulininjeksjonene

  Min datter på 14 har nyoppdaget diabetes type 1. Hun bruker insulinpenn med 4 mm spisser. Hun har etter 2 mnd begynt å få veldig vondt i magepartiet selv om hun bytter innstikksted. Hun setter langtidsvirkende i låret og her gjør det mindre vondt. Dette "problemet" fører til at hun kvier seg for å sette insulin og i noen tilfeller hopper over dette, som igjen fører til høyt blodsukker. Noen tips? Har fått tips om insuflon. Noen erfaringer med dette? Lurer også på dette med blodsukkersensor. Kan dette benyttes i forbindelse med penn? og hva er "kriterier" for å få dette hjelpemiddelet?

  25.04.2017 Hjelpemidler
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Råd mot stikkevegring?

  Vår sønn på 12 år fikk diagnosen diabetes 1 i sommer, og vi prøver å orientere oss i den nye situasjonen. Sønnen vår synes stikkene ved insulininjeksjonen er så vonde, og vi frykter at han vil utvikle stikkevegring hvis vi ikke finner en løsning. Pumpe vil han foreløpig ikke ha, dessverre. Finnes det noen gode råd eller tips til selve sprøytestikkingen?

  18.10.2016 Hjelpemidler
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Diabetessykepleier og koordinator
 • Refusjon Freestyle Libre?

  Vi har en sønn på 10 år med diabetes type 1. Vi har lest om Freestyle Libre blodsukkermåling. Er dette noe det offentlige vil dekke? Et slikt apparat vil jo gjøre hverdagen hans mye enklere og fingertuppene slipper alle stikkene.

  18.05.2016 Hjelpemidler
  Besvart av Nina Rye, Veileder