Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Apoteker

Anne-Elisabeth Guldseth

Apoteker i Boots apotek Magneten, Levanger. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2004. Besvarer spørsmål om medikamenter, generisk bytte, bivirkninger, hjelpemidler, rettigheter resept/refusjon og praktiske løsninger og lovverk i fm utenlandsreiser. Har diabetes type 1.

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Sande

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Tidligere jobbet som lege-/helsesekretær og rådgiver innen helseforsikring.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Kvier seg for insulininjeksjonene

  Min datter på 14 har nyoppdaget diabetes type 1. Hun bruker insulinpenn med 4 mm spisser. Hun har etter 2 mnd begynt å få veldig vondt i magepartiet selv om hun bytter innstikksted. Hun setter langtidsvirkende i låret og her gjør det mindre vondt. Dette "problemet" fører til at hun kvier seg for å sette insulin og i noen tilfeller hopper over dette, som igjen fører til høyt blodsukker. Noen tips? Har fått tips om insuflon. Noen erfaringer med dette? Lurer også på dette med blodsukkersensor. Kan dette benyttes i forbindelse med penn? og hva er "kriterier" for å få dette hjelpemiddelet?

  25.04.2017 Hjelpemidler
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Veileder og diabetessykepleier
 • Råd mot stikkevegring?

  Vår sønn på 12 år fikk diagnosen diabetes 1 i sommer, og vi prøver å orientere oss i den nye situasjonen. Sønnen vår synes stikkene ved insulininjeksjonen er så vonde, og vi frykter at han vil utvikle stikkevegring hvis vi ikke finner en løsning. Pumpe vil han foreløpig ikke ha, dessverre. Finnes det noen gode råd eller tips til selve sprøytestikkingen?

  18.10.2016 Hjelpemidler
  Besvart av Gry Anita Lillejordet, Veileder og diabetessykepleier
 • Refusjon Freestyle Libre?

  Vi har en sønn på 10 år med diabetes type 1. Vi har lest om Freestyle Libre blodsukkermåling. Er dette noe det offentlige vil dekke? Et slikt apparat vil jo gjøre hverdagen hans mye enklere og fingertuppene slipper alle stikkene.

  18.05.2016 Hjelpemidler
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder
 • Når kommer FlexTouch insulinpennar til Norge?

  Eg bruker sjølv Levemir og NovoRapid ferdigfylte pennar. Ser at det er laga ein ny type ferdigfylt penn, FlexTouch. Finst denne på det norske markedet? Den ser mindre og enklare ut å bruka. Når eg søker på f.eks. Levemir i felleskatalogen, kjem kun NovoFine nåler opp som alternativ. Mens produsenten har fleire å velga i. Kvifor er det slik? Det kan jo vera andre typar nåler som fungere bedre? Plages med mykje blåmerker der eg setter insulin.

  23.04.2016 Hjelpemidler
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Hvordan få insulinpumpe?

  Jeg har diabetes type 1 og følges opp hos fastlege. Jeg kan tenke meg å prøve insulinpumpe, men er litt usikker på hvordan jeg går frem. Er det fastlegen som skriver henvisning til sykehus? Er det valgfritt hvilken type pumpe man ønsker å bruke?

  06.04.2016 Hjelpemidler
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder
 • Kasting av insulinpenner?

  Kan man kaste insulinpenner, både med og uten insulin, i vanlig søppel?

  16.01.2016 Hjelpemidler
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Insulinpumpe og vektøkning?

  Viser forskning at man får vektoppgang ved å gå over til insulinpumpe, og hvorfor? Har det noe å gjøre med at vi kun bruker hurtigvirkende insulin?

  21.04.2015 Hjelpemidler
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Ambulansetjeneste og insulinpumper?

  Jeg jobber i ambulansetjenesten og har et spørsmål jeg håper dere kan hjelpe meg med. Når vi er ute for hypoglykemi med pasienter som har insulinpumpe, så ønsker vi å stoppe insulintilførselen fra pumpen. Hvordan gjør vi dette enklest? Skal vi ta ut batteriet eller dra ut slangen? Er det flere typer pumper på markedet?

  23.03.2015 Hjelpemidler
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Hvor mye tåler insulinpumpen Omnipod?

  Jeg er en gutt på 13 år som nettopp fikk diabetes type 1. Jeg bruker Omnipodpumpe. Jeg fester den på armen. Jeg trener håndball, men har hatt en lengre pause nå pga. nyoppdaget diabetes. Jeg lurer på to ting: 1. Hvor mye tåler en Omnipod? Altså hvor mye kan man rive i den? (Håndball er jo en kontaktsport med mye dytting o.l.) 2. Hva kan jeg ev. beskytte Omnipoden med?

  07.01.2015 Hjelpemidler
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Krav/regler for bytte av insulinpumpe?

  Jeg har et spørsmål angående bytte av insulinpumpe. Jeg har en Accu-Chek Spirit insulinpumpe som jeg har vært veldig fornøyd med. Den har jeg brukt i syv år, og har ikke hatt noen problemer. Det eneste jeg kan klage på per i dag, er at det medisinske utstyret jeg trenger er av begrenset antall på sykehusapoteket når jeg skal hente det. Det har vært mange tilfeller at de ikke har det utstyret jeg må ha når jeg kommer, og i hovedsak reservoarene. Det som skjer da er at jeg må vente opptil flere dager, kanskje en uke, på å få det tilsendt i posten. Dette skaper veldig stor frustrasjon og jeg føler meg oppgitt. Etter en samtale med sykehusapoteket angående dette, ble det blant annet nevnt at jeg var blant de få som fremdeles hadde Accu-Chek Spirit insulinpumpe. Da kan det forklares hvorfor det medisinske utstyret er av begrenset antall. I vertfall, nå har det gått så lang tid at levetiden på pumpen snart tar slutt. Det er under ett år igjen for å være mer nøyaktig. Tidligere har jeg fått prøve Medtronic sin insulinpumpe med kontinuerlig glukosemåler. Denne likte jeg svært godt, og passet bedre i forhold til min hverdag, og for min trygghet. I den tiden jeg fikk prøve pumpen, ble det diskutert på sykehuset om jeg skulle gå fra min Accu-Chek Spirit til Medtronic sin insulinpumpe med glukosemåler der og da, men det viste seg ikke å bli noe av. Jeg tolket som at det var av økonomiske årsaker. Dette ble et stort nederlag for meg. Dette er cirka ett år siden nå. Så spørsmålet mitt er: nå når det er en levetid på under ett år på insulinpumpen min, når kan jeg få be om å bytte til en ny? Må jeg vente til pumpen slutter å fungere, eller kan jeg få en ny før den tid kommer? Finnes det eventuelt noen krav til dette? Får jeg selv velge hvilken pumpe jeg vil ha? Jeg er så å si lei av å «mase» etter ny pumpe hver gang jeg er på konsultasjon på sykehuset, så jeg ønsker egentlig å vite om det finnes regler i forhold til bytte av insulinpumper?

  04.01.2015 Hjelpemidler
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin