Diabeteslinjen

Diabeteslinjen er Diabetesforbundets veiledningstjeneste der du kan stille spørsmål om diabetes. Spørsmålene besvares av en førstelinjetjeneste med erfarne veiledere, eller av et ekspertpanel (annenlinje) bestående av helsepersonell. I tillegg til norsk er det også mulig å få svar på engelsk, urdu, punjabi, tyrkisk, somali og arabisk.

Spør en ekspert

På Diabeteslinjen svarer erfarne veiledere, diabetessykepleier, leger, psykologer, farmasøyt og klinisk ernæringsfysiolog.

Les ditt personlige svar

Hvis spørsmålet ditt er besvart, kan du hente det her (svar innen 1-5 virkedager)

Klinisk ernæringsfysiolog

Christine Sande

Jobber ved Lovisenberg Diakonale sykehus, Oslo. Vært Diabeteslinjens fagekspert siden 2014. Hun har vært med på å utvikle Diabetesforbundet kostholdsider på nett diabetes.no/kosthold.

Veileder

Frida Pettersen

Vært veileder på Diabeteslinjen siden 2012. Tidligere jobbet som lege-/helsesekretær og rådgiver innen helseforsikring.

Veileder og diabetessykepleier

Gry Anita Lillejordet

Jobber som veileder på Diabeteslinjen. Har vært diabetessykepleier på diabetespoliklinikken ved Ahus. Holder også foredrag om diabetes for helsepersonell og andre som ønsker mer kunnskap.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Siste besvarte spørsmål

 • Refusjon ved kjøp av insulin i utlandet?

  Jeg er bruker av Lantus insulin. Var nylig på ferietur i Spania. Jeg hadde med ekstra insulin da sprøyta gikk tom, men sprøyta gikk i vranglås slik at det var umulig å få insulin ut av den. Jeg gikk da på et apotek for å kjøpe en sprøyte Lantus. Dette var ikke mulig. Jeg måtte kjøpe en pakke på 5 sprøyter. Dette kostet 75,03 euro. (ca.750 kr.) Jeg har frikort. Kan jeg kreve beløpet refundert fra helsevesenet eller andre?

  15.06.2016 Rettigheter
  Besvart av Anne-Elisabeth Guldseth, Apoteker
 • Legemidler for ereksjonssvikt på blå resept?

  Jeg har ereksjonssvikt. Fastlegen sier jeg ikke kan få legemidler mot ereksjonssvikt på blå resept? Stemmer det?

  03.05.2016 Rettigheter
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin
 • Truckførerbevis når jeg har diabetes type 1?

  Kan jeg ta truckførerbevis med diabetes type 1?

  10.03.2016 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder
 • Høyt langtidsblodsukker (HbA1c) og førerkort?

  Jeg er 18 år og har lyst til å ta lappen så fort som mulig. Siden jeg har diabetes type 1 kan jeg ikke begynne med den før jeg har fått helseattest av diabeteslegen min. Jeg har en HbA1c som ligger på 8.8-8.9 % og har vært sånn i en god stund nå. Likevel får jeg ikke helseattest av legen. Jeg har venner og bekjente med diabetes fra andre steder i landet som har fått helseattest men som har høyere HbA1c enn hva jeg har. Er det nasjonale retningslinjer på dette eller er det opp til hver enkelt lege? Er det riktig av legen min å hindre meg i å ta lappen med en HbA1c på 8?

  26.11.2015 Rettigheter
  Besvart av Hans-Jacob Bangstad, Professor, spesialist i barnemedisin
 • Fritak fra svømming/gym?

  Kan vår sønn søke om å få fritak fra svømming og gym på skolen pga. lavt blodsukker og usikkerhet? Han har hatt diabetes type 1 i 1,5 år.

  28.09.2015 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder
 • Hjelpestønad etter fylte 18 år?

  Jeg er 18 år og har diabetes type 1. Har jeg rett til hjelpestønad for å dekk deler av utgifter til insulin? Mine foreldre fikk hjelpestønad fram til jeg var 18 år, men kan jeg få etter fylte 18 år? Hvordan er reglene for dette? Håper dere kan svare meg på dette, for jeg fant ikke noe info om dette på NAV sine sider.

  11.09.2015 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder
 • Hjelp med å fjerne insulininfiltrater?

  Jeg har to markante områder med lipohypertrofi (insulininfiltrater) på hver side av navlen som ikke går vekk. Sluttet å injisere i de områdene i 2008, men de viser ingen tegn til å forsvinne, selv ikke etter at jeg har gått ned 6-7 kg det siste halvåret (nåværende BMI er 24, så ser helt normalvektig ut, med unntak av disse to klumpene). Jeg synes de er ganske sjenerende, og har vel innsett at det ikke er så mange andre alternativer enn å enten leve med dem, eller få dem fjernet kirurgisk (med mindre dere har noen geniale forslag?). Det jeg først og fremst lurer på er om det finnes noen ordninger, eller presedens, for å få et slikt inngrep dekket av folketrygden?

  10.04.2015 Rettigheter
  Besvart av Kristian Folkvord Hanssen, Endokrinolog og professor i indremedisin
 • Støtte til briller og synsundersøkelser?

  Lurer på om vi med diabetes type 1 har rett på støtte til briller og synsundersøkelser? Har fått bekreftet at jeg trenger briller knyttet til min diabetes.

  07.02.2015 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder
 • Insulinbruk og drosjeyrket?

  Jeg har diabetes type 2 og bruker hurtigvirkende insulin til måltider. Kan jeg bli drosjesjåfør?

  02.02.2015 Rettigheter
  Besvart av Nina Rye, Leder og veileder
 • For strenge krav ved utvidet helseattest?

  Jeg skal fornye mitt utvidede førerkort og har diabetes type 2 med HbA1c på 6.4 %. Min fastlege sendte inn utvidet helseattest til Fylkesmannen. Der er de ikke fornøyd med opplysningene gitt av legen. De etterspør opplysninger om HbAc1 og detaljer om medisinbruk. Jeg reagerer negativt på dette og mener den utvidede helseattesten gir nok opplysninger! Jeg har aldri hatt såkalte følinger m.m., trener og har et svært strengt kosthold. Jeg lever et mye sunnere liv enn den vanlige nordmann og føler at denne overprøving av min fastlege gjennom mange år er urimelig. Hva mener Diabetesforbundet?

  26.01.2015 Rettigheter
  Besvart av Kristian Furuseth, Fastlege, spesialist i allmennmedisin