Hvor mye insulin kan jeg ta?

Behandling

Besvart: 24.04.2019

Spørsmål:

Hei, har brukt Victoza og Amaryl (tåler ikke metformin) og har hatt et OK stabilt blodsukker i mange år. Går turer og er forsiktig med kosten. Etterhvert har blodsukkeret steget og legen min fant det nødvendig å sette meg på insulin. Brukte 30 enheter to ganger daglig og 2 mg Amaryl. Legen ville at jeg skulle øke insulindosen og kutte ut Amaryl. Er nå oppe i 45 enheter 2 ganger daglig og blodsukkeret ligger på 8-14 mmol/l som jo er for høyt. Jeg er usikker på hvor høyt jeg kan gå med insulin. Er det OK hvis jeg må opp i 50-55 enheter to ganger daglig? Jeg spør dere fordi jeg har flyttet og venter på ny fastlege.

Svar:

Det er vanlig å slutte med Amaryl når man bruker insulin. Grunnen til dette er blant annet risikoen for føling ved å kombinere disse preparatene. Det er vanlig å kombinere Victoza og insulin. Jeg går ut fra at det er langtidsvirkende insulin du bruker. Det finnes ikke noen øvre grense for bruken av langtidsvirkende insulin, men dosen må justeres etter blodsukkermålinger.

Etter det du opplyser, er det sannsynlig at dosen skal opp. Dette bør du gjøre etter avtale med en behandler. Du trenger å vite hvilket behandlingsmål du har når det gjelder blodsukker og hvilken endring av dose som utløses av målingene dine. Dette høres komplisert, men kan gjøres enkelt. Jeg vet for lite om deg til å gi mer konkrete råd.

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken