Type mat som kan hindre/medføre utviklinga av diabetes type 2?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 29.04.2019

Spørsmål:

1. Hva slags mat kan føre til at diabetes type 2 utvikler seg?
2. Hva slags mat kan hindre at diabetes type 2 utvikler seg, ev. kan være med på å gjøre en frisk? er det spesielle næringsstoffer (f.eks. e-stoffer) eller produksjonsmåter (hvordan maten er laget/produsert) som kan være spesielt bra eller dårlig?
3. Noen konkrete tips til kosthold og matvarer?

Svar:

Hei!
Takk for spørsmål!

1. Det er hovedsakelig total mengde energi man inntar som på sikt kan gi økt risiko for diabetes type 2. Man kalte tidligere sykdommen for sukkersyke, noe som er noe misvisende da et høyt inntak av sukker i seg selv ikke gir diabetes type 2, men overskudd av mat generelt, da man ved overskudd av mat går opp i vekt og kan bli overvektig. Overvekt og fedme gir økt risiko for utvikling av diabetes type 2. I tillegg har genetikk en del å si, da det er høyere risiko for å utvikle diabetes type 2 om man har 1 eller 2 foreldre med diabetes type 2. Dog, det du lurer spesifikt på med enkelte matvarer kan det nevnes at den såkalte vestlige dietten er forbundet med en økt forekomst av diabetes type 2, dvs. et høyt inntak av kjøtt, melkeprodukter med høyt fettinnhold, alkohol, og sukkerholdige desserter og snacks.

2. På samme måte som jeg skriver i spørsmål 1 er det hovedsakelig mengde energi man må passe på. Dvs. spis variert og det kroppen trenger, og unngå overvekt. For å forebygge bør du følge Helsedirektoratets kostråd: økt inntak av frukt og grønt, fullkornsprodukter, fisk og begrens inntak av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Se detaljer her: https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostrad-fra-helsedirektoratet

Med tanke på innhold av næringsstoffer og e-stoffer eller produksjonsmåter i forhold til risiko for utvikling av diabetes er bl.a. det som allerede er nevnt: sukker og salt, samt redusere inntak av bearbeidede produkter. Kok gjerne kjøtt/fisk eller tilbered i stekeovn, samt bruk olje i stedet for smør for hjertevennlig mattilberedning.

3. For konkrete tips anbefaler jeg å bruke www.diabetes.no/kosthold og www.frukt.no som inspirasjon til matlaging.

Besvart av:

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, Diabeteslinjen