Forhøyet fastende blodsukker og økt risiko for diabetes type 2?

Blodsukker

Besvart: 17.06.2019

Spørsmål:

Hei!
Jeg er en (så vidt jeg vet) frisk mann uten diabetes. Jeg har målt blodsukkeret mitt selv en gang imellom, og har funnet ut at jeg muligens har litt høyt fastende blodsukker (rundt 5.8 mmol/l). Jeg ser at enkelte seriøse organisasjoner opererer med grenser for «prediabetes» ved 5.5 eller høyere fastende blodsukker. Har jeg «prediabetes» når jeg har fastende blodsukker opp mot 6? To timer etter måltider er blodsukkeret mitt litt lavere, type 5.4. Er det rart at blodsukkeret mitt er lavere etter måltider enn fastende? Jeg er slank og har ingen risikofaktorer som jeg vet om, utenom at jeg har en del stress i livet og sover veldig dårlig (over lang tid). Er det noe jeg kan teste for å finne ut om det noe høye fastende blodsukkeret representerer en begynnende negativ prosess eller om det av en eller annen grunn er normalt?

Svar:

Amerikanske retningslinjer angir forhøyet risiko for å utvikle diabetes ved gjentatte målinger av fastende blodglukose i området 5,6 - 6,9. De norske retningslinjene angir økt risiko ved målinger i området 6,1 - 6,9. Dette er klassifisert som en svak anbefaling. Det betyr at det vitenskapelige grunnlaget for anbefalingen er svakt.

Retningslinjene anbefaler bruk av risikokalkulatoren som ligger på www.diabetesrisiko.no. Jeg synes også den er brukbar. Det er ikke rart at blodsukkeret er såpass lavt etter måltid. Du må også huske at hjemmemålinger for blodglukose er unøyaktige og ikke egnet for diagnostiske formål. Hvis du ønsker å diskutere dette nærmere og få en helhetsvurdering av diabetesrisikoen din, anbefaler jeg deg å bestille en legetime. Lykke til!

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken