Hvorfor vil fastlegen at jeg tar metformin med 43 mmol/mol i HbA1c?

Behandling

Besvart: 17.06.2019

Spørsmål:

Hei, jeg har fått diabetes type 2 og har målt ca. 3 ganger daglig i en måned. Resultatene viser ca. 5,5 mmol/l om morgenene og rundt 6,5 i løpet av dagen. Mitt langtidsblodsukker var 43 mmol/mol (6 %). Jeg trodde dette var veldig bra, men fikk beskjed om å starte med metformin av fastlege. Jeg tok en halv tablett i går og sitter mye på do i dag. Er det noen tommelfinger regel på hvor mye lavere målinger man får ved bruk av 500 mg metformin en gang daglig?

Svar:

Hei, dine målinger er veldig bra. Anbefalingene hvis du ellers er frisk er å ha mest mulig enkeltmålinger av blodsukker mellom 4 - 10 mmol/l. Dette vil bety et langtidsblodsukker (HbA1c) på ca. 53 mmol/mol (7%). Ved diabetes type 2 så er det viktigste hva langtidsblodsukkeret er. Metformin kan senke langtidsblodsukkeret med 10 - 20 mmol/mol (1 - 2%), maksdose av metformin per dag er 3000 mg.

Med dine 42 mmol/mol (6 %) i HbA1c er du godt innenfor det generelle behandlingsmålet på omkring 53 mmol/mol (7 %) eller lavere uten bruk av metformin. Det er først når du er over 53 mmol/mol at det skal være nødvendig med blodsukkersenkende medisiner. Ta det opp med legen din og spør hvorfor du må starte på metformin med så fine verdier? Vis gjerne til behandlingsmålet i den nasjonale retningslinjen: http://bit.ly/30vUaej

Besvart av:

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen