Høyt blodsukker selv ved bruk av metformin?

Blodsukker

Besvart: 17.06.2019

Spørsmål:

Jeg er en kvinne som for en drøy uke siden fikk konstatert at jeg har diabetes. Legen antar det er type 2. Jeg er født i 1949, tynn, har levd sunt, mosjonerer jevnlig og er ellers frisk. Jeg har nå brukt Metformin, 500 mg to ganger daglig i 9 dager, men blodsukkerverdiene ligger fremdeles mellom 16 - 22 mmol/l. Jeg kontaktet fastlegen, som økte dosen til Metformin til 500 mg tre ganger daglig. I dag har jeg tatt de tre tablettene, men blodsukkerverdien i kveld er fremdeles 17,4 mmol/l. Er dette normalt? I går kveld var verdien 16,8 (med to tabletter i løpet av dagen). Hvor raskt skal dette ev. gå ned? Jeg begynner å bli engstelig, og føler meg utrygg. Legen sier jeg må se det an, men det kjennes ikke trygt. Fint om jeg kunne få et svar på dette.

Svar:

Jeg forstår godt at du blir bekymret.
Hvis du i tillegg til tabletter også har gjort endringer i kosten så er det vanlig at blodsukkeret går noe ned etter såpass mange dager. Men det kan også være slik at ikke tabletter alltid klarer å få ned et såpass høyt blodsukker som du har. Derfor vil noen som får diabetes ha behov for insulin i starten for å få ned blodsukkeret, for så å gå over til tabletter ved type 2.

Du forteller at du er tynn, har levd sunt og mosjonert jevnlig, men man kan allikevel få Diabetes type 2 fordi type 2 er veldig arvelig (40% dersom en av foreldrene dine har det f.eks.). Du sier ingenting om du har diabetes type 2 i familien?

Når dette er sagt så er det slik at diabetes type 1 kan oppstå i alle aldre. En blodprøve for å se om du har positive antistoffer (anti-GAD) vil kunne fastslå om du har type 1 eller type 2. Er det type 1 så vil du ha positive antistoffer. Ved type 1 så er behandlingen som du sikkert vet insulin, og når man starter med insulin så vil blodsukkeret gå ned. Jeg vil råde deg til å spørre legen om denne blodprøven er tatt.

Lykke til!

Besvart av:

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen