Næringsdrikker og -pulver egnet for personer med diabetes?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 28.06.2019

Spørsmål:

Hei, vi har en gutt 13 år med diabetes type 1, som skal prøve ut næringsdrikker i forhold til å øke vekt. Hvilke produkter er best i forhold til hans diabetes, og finnes det noe næringspulver som en kan blande inn i mat?

Svar:

Hei!
Det finnes enkelte næringsprodukter som er tilpasset personer med diabetes. Når det gjelder næringsdrikker er det per nå næringsdrikken «Diben» fra Fresenius Kabi som er en fullverdig næringsdrikk for personer med diabetes. Til høsten (?) skal en annen produsent (Nutricia) komme med tilsvarende produkt kalt «Diasipp», men denne er per nå (22.6.2019) ikke tilgjengelig og jeg har således ingen erfaring med denne (men greit å vite at den kommer, da den kan ha andre smaker som man kan variere med på sikt).

Diben kommer i 3 smaker (cappuccino, vanilje og skogsbær) og 1 flaske a`2 dl gir 300 kcal/26 g karbohydrat. Den har lavere glykemisk indeks enn tilsvarende næringsdrikker, er ernæringsmessig komplett og proteinrik, samt inneholder fiber. Det bør nok likevel måles blodsukker de første gangene for å se hvordan blodsukkerstigningen blir etter inntak.

Ang. andre næringspulver kan jeg anbefale:
*Resource complete fra Nestlè: 1 ss gir 70 kcal/12 g karbohydrat. Dette er et komplett næringspulver, dvs man får energi, protein, fett og vitaminer/mineraler, og er på en måte en næringsdrikk i pulverform som man blander inn i mat/drikke for å øke energi- og næringsinnholdet. Denne er dog ikke tilpasset diabetes mtp karbohydratvalg, mål altså blodsukkeret ved bruk. Man bruker som regel 2-4 ss per måltid, avhengig av hva man blander det ut i. Se her for oppskrifter og produktblad: https://www.nestlehealthscience.no/produkter/resource/resource-complete

* Fresubin 5 kcalshot: Dette er et rent fett-tilskudd, brukes hos de som trenger økt energi men som klarer å dekke protein- og vitamin/mineralbehovet ved hjelp av vanlig mat. Dette produktet skal man innta porsjonsvis (derav navnet «shot»), hvor anbefalt dosering er 25 ml (ca. 2 slurker) x inntil 4 per dag. 25 ml = 125 kcal/0 g karbohydrat, man kan altså få opptil 500 (25 ml x 4) kcal ekstra per dag ved hjelp av dette produktet. Kommer i sitron- og nøytral smak.

Besvart av:

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, Diabeteslinjen