Diabetes type 1 og p-stav som prevensjonsmetode?

Behandling

Besvart: 02.09.2019

Spørsmål:

Hei!
Jeg er en ung kvinne på 16 år som har hatt diabetes type 1 i fire år. Jeg har kjæreste, og som de fleste andre ønsker vi å kunne beskytte oss hvis vi ønsker å ha sex. Jeg har tenkt på p-stav, men jeg har ikke hørt med noen om den typen prevensjon kan brukes av kvinner med diabetes? Finner ikke noe sted der det står om det heller. Er det slik at de med diabetes type 1 kan bruke p-stav uten å få noen flere risikoer enn hvis en person uten diabetes brukte den? Hvis ikke, hvilken prevensjon er da best for meg? Jeg bruker insulinpumpe og sliter innimellom med veldig høyt blodsukker ;)

Svar:

Du trenger først og fremst sikker prevensjon. P-stav er absolutt et alternativ som også du kan bruke. Fordelene er åpenbare: du har et prevensjonsmiddel som du ikke trenger å huske på. Den største ulempen er kanskje at du kan få uregelmessige blødninger, og hvis du da ønsker å fjerne staven er det litt ekstra bry forbundet med dette.

Et annet alternativ er minipillen som kun inneholder ett hormon. Ulempen med dette er at den ikke er helt sikker og at du må huske på å ta den på samme tid hver dag. Mange foretrekker en kombinasjonspille med to hormoner. Dette er det sikreste og vanligste prevensjonsmiddelet bortsett fra hormonspiral. Denne pillen tar du i 3 uker etterfulgt av 1 homonfri uke. Teoretisk kan du få noe endret insulinbehov i den hormonfrie uka, men dette er sjelden noe problem. Det er også en ulempe at kombinasjonspillene inneholder mer hormoner enn andre prevensjonsmidler.

Det går også an å bruke en vaginalring som inneholder hormoner (NuvaRing), men denne er lite prøvd i alder under 18 år. Hormonspiral er også et godt alternativ som er sikkert og som tilfører lite hormoner. Ulempen er at du må få den satt inn. For de fleste er en kombinasjonspille et godt alternativ som første prevensjonsmiddel. Dette gjelder for kvinner både med og uten diabetes.

Jeg anbefaler deg å snakke med fastlegen din om dette. Dere finner sikkert ut av dette. Det er også slik at du etterhvert sikkert kommer til å prøve andre prevensjonsmidler enn det første du begynner med. Lykke til!

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken