Lavt blodsukker ved bruk av Janumet?

Behandling

Besvart: 12.02.2020

Spørsmål:

Hei.
Jeg er en kvinne på 41 år med diabetes type 2. Jeg fikk diagnosen i mai 2019 og hadde da HbA1c (langtidsprøve av blodsukkeret) på 100 mmol/mol (11.3 %). Jeg begynte med Janumet (50/850 mg x 2).
For en uke siden var jeg på ny kontroll og hadde da HbA1c på 50 mmol/mol (6.7 %).

Problemet er at jeg har blodsukker på rundt 2-2,5 mmol/l når jeg våkner. Det er ubehagelig. Jeg føler meg bakfull hver morgen og kan ikke stå opp uten å spise noe først. Blodsukkeret bedrer seg etter frokost og ligger da vanligvis rundt 5-7 mmol/l. Poenget med janumet er jo å senke blodsukkeret, men tar jeg for mye?

Hvis jeg kommer "borti en potet" så går blodsukkeret opp til rundt 20 mmol/l. Det er også ubehagelig, men hvis jeg må velge mellom lavt eller høyt blodsukker så foretrekker jeg høyt blodsukker.
Vil insulin til måltidene være et bedre alternativ for meg?

Svar:

Sett fra legens synspunkt har du hatt en fenomenal effekt av Janumet. Siden du ikke er helt fornøyd, kan det være aktuelt å legge om behandlingen litt. Du er sikkert klar over at Janumet innholder to forskjellige blodsukkersenkende medisiner (metformin og Januvia). Ingen av disse skal kunne gi så lavt blodsukker at du mister bevisstheten, men tydeligvis er den blodsukkersenkende effekten siste del av natten så sterkt at du får ubehag av lavt blodsukker. Det kan f.eks. være aktuelt å behandle kun med metformin i litt høyere dose (1000 mg x 2). Dette vil sikkert løse problemet ditt. Hvis blodsukkeret ditt da blir for høyt, finnes det andre medisiner som kan kombineres med metformin. Insulin er alltid et alternativ, men jeg tenker at legen først vil foreslå noe annet først. Jeg vil anbefale at du tar dette opp med legen din slik at du kan få endret behandling. Lykke til !

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken