Hvorfor blør jeg ved bytte av sensor?

Hjelpemidler

Besvart: 04.02.2020

Spørsmål:

Hei,

Jeg bruker Dexcom G6 og opplever ofte at det blør når jeg skifter sensor. Dersom det kun blør litt, beholder jeg sensoren på, og den fungerer da omtrent som den skal. Men ved flere anledninger har det begynt å blø så mye at jeg må fjerne sensoren, da den ikke vil fungere. Har dere noen råd til hvordan jeg kan unngå at det blør når jeg skifter sensor? Forøvrig opplever jeg ofte også meldinger om sensorfeil de siste par dagene av hver sensorøkt. Usikker på om dette har noe med at det har blødd å gjøre, eller en annen grunn.Svar:

Hei og takk for din henvendelse.

Det er ofte vanskelig å beregne helt når du setter på sensoren om du treffer noen av de tynne blodårene som ligger ytterst i huden. Men dersom du står i godt lys, vil du kunne ane konturene av blodårene, og se om du kan forsøke å unngå at det lille feltet med der sensornålen skal gå inn ikke treffer akkurat der.
Det kommer også litt an på hvor du setter den. Om du bruker armen til vanlig, kan du forsøke å sette den på magen?

I følge leverandør av Dexcom G6, så er det noen som plages med at sensoren slutter å virke noen dager før den skal, og de har ikke noe godt svar på hvorfor. De lurer på om det er fordi det er for lite underhudsfett der sensoren står, slik at den får for lite fukt. Dette skjer gjerne gjentatte ganger hos de som plages med det. Du bør gi tilbakemelding til din hjelpemiddelsentral/der du får utstyr fra om at dette plages du med, fordi det er en reklamasjon som de kan bruke mot leverandør siden den ikke varer de ti dagene som den skal.

Lykke til!

Besvart av:

Diabetessykepleier og veileder

Diabetessykepleier og veileder, Diabeteslinjen, OSLO