Hvordan gi gode råd til kjæresten min?

Behandling

Besvart: 20.02.2020

Spørsmål:

Hei
Kjæresten min har diabetes type 2. Han bruker medisiner. Men tar overhode ikke hensyn til sykdommen sin gjennom kosthold. Spiser mye sukker og sukkerfritt hele uka og er lite fysisk aktiv. Han har også høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Han får svette tokter til tider uten at det er spesielt varmt i rommet. Jeg er så bekymret, har forsøkt å fortelle han at det er viktig å ta vare på seg selv, men uten hell.
Har dere noen råd?

Svar:

Hei,
Aller først vil jeg anbefale deg igjen å snakke med din samboer om dette. Si rett ut at du er bekymret og ønsker å hjelpe. Heller enn å gi han ansvaret for din bekymring og frykt, still deg til disposisjon. Vi kan ikke endre andre dersom de selv ikke vil. Første steg må være å snakke om hva han tenker om dette og hva han eventuelt ønsker å endre på. Hvis han ikke er klar for det, er det lite du kan gjøre umiddelbart. Mange går i forsvar og føler seg kritisert med en gang andre er bekymret for dem, det er en ganske vanlig menneskelig reaksjon. Mange viser motstand ved forslag til endringer fra andre. For å prøve å minimere motstanden i din kjæreste, kan du prøve å ha med deg at det til syvende og sist er eget valg.

Du kan spørre om han har tenkt på å gjøre endringer knyttet til sin diabetes og i så fall hvilke? Du kan spørre hva som skal til for at han skulle ønske å gjøre endringer? Du kan spørre om du kan få lov å hjelpe til å finne noe dere kan endre på sammen? Du kan spørre om dere skal melde dere på et kurs sammen (sjekk på www.diabetes.no). Kanskje du kan være med til legen og lufte din bekymring der?

Å spørre din samboer hva han synes om å ha diabetes kan også være lurt. Hvordan det var å få det, hva han tenker og føler om diabetes, hva som er vanskelig, hva som går bra, hva han mestrer og hva som er verst med å ha diabetes. Så kan dere kanskje få en god og åpen dialog rundt temaet. Forsøk å ha en varm, respektfull, empatisk, nysgjerrig og åpen holdning til dette. Dersom han føler seg presset, vil det øke motstanden. Du kan eventuelt se på Helsedirektoratet sine sider og lese om motiverende Intervju for flere råd: https://helsedirektoratet.no/motiverende-intervju

Jeg håper noe av dette var til hjelp! Lykke til!

Besvart av:

Veileder

Veileder, Diabeteslinjen