Er jeg i ketose eller har jeg begynnende syreforgiftning?

Behandling

Besvart: 27.02.2020

Spørsmål:


Jeg er rammet av en hard forkjølelse, som nå har angrepet bronkiene. Jeg har imidlertid et spørsmål som presser seg på hver gang jeg blir syk:

Jeg har gått på ketogen diett, dvs. under 20 karbohydrater pr. dag, i snart 6 år. Jeg unngår karbohydrater fordi insulinvirkningen i kroppen min er svært uforutsigbar. Basaldosen ligger derfor høyt og bolus brukes mest til korrigering.

Jeg ligger derfor i naturlig ketose stort sett hele tiden når jeg er frisk, med et ketonnivå fra lavt til moderat nivå. Problemet når jeg er syk, er at jeg fort går opp til høyeste ketonnivå. Jeg måler vanligvis med urinstix, men jeg har også et apparat for måling av ketoner i blodet når jeg er syk. Her har jeg målt opp til 3,6. Det blir jeg ikke skremt av, jeg vet jo at verdiene for syreforgiftning kan ligge opp mot 20. I pakningsvedlegget står det typisk nok at man må oppsøke sykehuset om man når opp til 1,6 i verdi. Jeg løper bare ikke til legen for så lite – men samtidig vet jeg ikke når jeg skal reagere? Så mitt spørsmål er: Hvor går grensen mellom «positive ketoseverdier» og alarmerende start av syreforgiftning?

Jeg sitter her svimmel og spiser nesten ikke. Blodsukkeret ligger ikke så høyt, rundt 17-20 mmol/l, men nok til at CGM forårsaker en ustoppelig og irriterende piping. Jeg har gjentakende vondt i magen, og er litt obs på det, men vet ikke om dette er naturlige reaksjoner på det lille av mat jeg har spist, eller om det er tegn på en begynnende syreforgiftning. Jeg har vært innlagt for syreforgiftning før, men ikke under ketogen diett.

Jeg er av typen som må sparkes til sykehuset; jeg vil helst løse utfordringene selv her hjemme! Men mann og barn står alltid vakt rundt meg og har ringt 113 før, vel vitende om at de ikke bør å spørre meg om lov.

Hilsen trassig og langvarig type 1-er

Svar:

Ketose skyldes enkelt sagt at det brytes ned/forbrennes fett. Dette skjer hos ellers friske personer enten ved inntak av for lite kalorier eller ved lavt karbohydratinntak (som hos deg). Ved diabetes type 1 er situasjonen annerledes. Ved en betydelig insulinmangel (uteglemte injeksjoner spesielt av langtidsvirkende insulin eller nål som glir ut hos pumpebrukere), så vil muskelcellene ikke kunne ta opp glukose. Dette fører til høyt blodsukker og en kraftig økning i fettnedbrytningen og dannelse av ketoner/syrer.
Blodsukkernivå over 10 mmol/l gir sukker i urinen. Dette ‘’trekker med seg’’ vann og fører til stort væsketap. Kombinasjonen av høyt blodsukker, uttørring og rask utvikling av syre kan gi en alvorlig syreforgiftning (diabetisk ketoacidose).
I ditt tilfelle har du, basert på det du skriver, nok insulin i kroppen til å hindre at det utvikler seg en alvorlig ketoacidose. Dette fordi basaldosen din forhindrer en sterk fettnedbrytning. Men - samtidig viser blodsukkeret ditt at du trenger mer insulin enn til vanlig på grunn av infeksjonen, f.eks. hurtigvirkende insulin til måltidene. Fett- og proteininntak krever også noe insulin når man lever på uttalt lav-karbo, grovt regnet ca. 20% av den insulindosen man ville satt ved tilsvarende mengde inntak av karbohydrater. Du bør også korrigere for det høye blodsukkeret mer iherdig.
Når alt dette er sagt, er jeg nødt til å si at dersom du rett og slett virkelig er dårlig, skal du oppsøke lege!

Besvart av:

Professor, spesialist i barnemedisin

Professor, spesialist i barnemedisin, Oslo universitetssykehus