Har jeg nedsatt immunforsvar fordi jeg har diabetes?

Behandling

Besvart: 09.06.2020

Spørsmål:

Hei! Jeg har hatt diabetes siden jeg var 6-7 år gammel, og er i dag 23 år, og i all den tid har jeg trodd at diabetes medfører redusert immunforsvar. Jeg kan være forkjølet 4-5 ganger i året, men aldri så dårlig at det hindrer meg fra skole eller jobb. Forkjølelsene er derimot ofte langvarige, hvor jeg kan gå 2 uker med forskjellige symptomer som tett nese, nedsatt smak- og luktesanser, samt hoste. Jeg har de siste årene hatt et som regel velregulert blodsukker. Prøvene fra års-kontrollene er fine og jeg har ikke noen andre underliggende sykdommer eller komplikasjoner som jeg er klar over.
Er det dermed slik at jeg generelt kan forvente at det er noe annet som gjør at jeg blir så ofte forkjølet og at diabetes ikke direkte medfører redusert immunforsvar? Har for eksempel en stund blitt oppmerksom under en del forkjølelser at området med lymfekjertlene hovner merkbart opp. Jeg mistenker derfor at det kan være mandlene som er problemet, slik jeg har forstått det.

Svar:

Diabetes type 1 som sådan påvirker ikke immunforsvaret. Dette forsvaret har svært mange komponenter og det ser ut til at høyt blodsukker påvirker noen av dem uten at dette ser ut til å få praktiske konsekvenser. Det er så vidt jeg vet ikke vist at rimelig godt blodsukker-regulerte personer med diabetes type 1, har økt antall virusinfeksjoner. Situasjonen kan være annerledes der det foreligger komplikasjoner.
Derimot kan urinveisinfeksjoner, særlig hos kvinner, forekomme oftere enn hos personer uten diabetes. Dette på grunn av at høyt blodsukker fører til sukker i urinen, noe som gir bakterier gode vekstvilkår.
Du nevner mandlene, de fleste halsinfeksjoner skyldes virus, men noen ganger er bakterier (særlig streptokokker) årsaken, uten at dette er spesielt vanlig hos de med diabetes. For meg høres det ut som om du er blant dem som har noe hyppigere virusinfeksjoner enn andre, uten at vi kjenner årsaken.

Besvart av:

Professor, spesialist i barnemedisin

Professor, spesialist i barnemedisin, Oslo universitetssykehus