Vil syltetøy som ikke er tilsatt sukker påvirke blodsukkeret?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 01.04.2020

Spørsmål:

Jeg har kjøpt syltetøy med opplysning «ikke tilsatt sukker». Nå ser jeg at det inneholder en del polyoler. Hvordan virker det på blodsukkeret?

Svar:

Hei!

"Ikke tilsatt sukker" kan produsentene reklamere med når de ikke tilsetter sukker som honning, fruktsukker, vanlig hvitt sukker o.l.

Polyoler derimot er sukkeralkoholer, og sukkeralkoholer er energigivende søtningsmidler som kan påvirke blodsukkeret i varierende grad. De fleste sukkeralkoholer inneholder mellom 2,5-4 kcal/gram, slik at de påvirker blodsukkeret i mindre grad enn vanlig sukker. I tillegg trenger man mindre av det totalt sett for å gi søtsmak, slik at mengden som regel ikke er like stor som ved bruk av vanlig sukker. Det vil du også se om du sammenligner karbohydratmengden per 100 gram av ditt syltetøy søtet med sukkeralkoholer med vanlig sukkerholdig syltetøy.

Uten at jeg vet hvilken type sukkeralkohol ditt syltetøy er søtet med vil jeg mene at innholdet av sukkeralkohol (polyoler) ikke vil være det som gjør et stort utslag på blodsukkeret ditt. Dog, vil heller det naturlige innholdet av fruktsukker i produktet og brødskiven du har syltetøyet på gi høyere blodsukkerstigning enn innholdet av polyoler.

Dette er et helt ok pålegg å bruke i begrensede mengder, men jeg vil anbefale deg å spise det sammen med 1 annen brødskive med mer fett/proteinrikt pålegg, og gjerne også ha litt myk margarin/smør på brødskiva (for å få litt fett i måltidet).
Besvart av:

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernæringsfysiolog, Diabeteslinjen