Kontroll av blodsukkerapparatet mitt?

Hjelpemidler

Besvart: 18.02.2016

Spørsmål:

Jeg har fått et blodsukkerapparat av min lege og i pakken ligger det en kontrolloppløsning som har en holdbarhet på 90 dager etter åpning. Det står i manualen for apparatet at det skal testes en gang i uken med kontrolloppløsningen. På mitt apoteket har de aldri hatt etterspørsel etter kontrolloppløsning og at oppløsningen er så kostbar at de ikke kan ta den inn. Apoteket sier også at apparatene i dag er så sikre at det ikke er nødvendig å kontrollere dem. Jeg er usikker på hvordan jeg skal forholde meg til dette.

Svar:

Hei,
jeg forstår godt at dette oppleves forvirrende for deg!
Jeg skal forsøke å svare på spørsmålene dine så godt jeg kan.

Dersom det står på pakken at kontrolløsningen er holdbar i 90 dager, stemmer nok dette. Det er mulig å bruke den etterpå, men da er man ikke sikret et korrekt resultat - så da er jo poenget med å teste, borte.

Jeg stiller meg tvilende til at det skal være nødvendig å teste apparatet med kontrolløsning hver uke. De som velger å teste apparatene med kontrolløsning gjør det gjerne i en situasjon der de tviler på om apparatet viser rett (dersom man synes resultatene virker gale, om apparatet har ligget ubrukt i en lang periode, eller ved andre usikkerhetsmomenter). Noen apotek tester apparatet med kontrolloppløsning for kundene, men ikke alle. For apotek å skaffe kontrolløsning for å selge til kunder som ønsker dette, skal ikke være noe problem. Prisen er absolutt overkommelig, og en god investering dersom du ønsker å ha mulighet for å teste apparatet ditt fra tid til annen. Kan hende ønsker ikke apoteket å ha kontrolløsning på lager da den har kort holdbarhet, men de kan bestille til deg dersom du ønsker det.

De som kommer til apoteket og ønsker å få testet apparatet fordi de mener det viser feil, har ofte enten for gamle strimler, eller ikke kalibrert apparatet når de skifter strimmelpakke. Det er altså ikke nødvendigvis apparatet det er noe galt med selv om resultatet virker usannsynlig.

Alle apparatene på det norske markedet i dag har usikkerhet i målingene - opp til 20 % måleusikkerhet. Det vil være slik uavhengig av om man tester med kontrolløsning eller ikke.

For å oppsummere vil jeg si at du ikke trenger å teste apparatet mer enn en sjelden gang innimellom, og da kan kontrolløsning skaffes på apoteket, enten om de kan teste for deg eller om de bestiller opp kontrolløsning og selger til deg. Bruk også dine egne erfaringer til å kjenne igjen hvordan ulike blodsukkernivåer kjennes på kroppen.

Lykke til med blodsukkermålingene!

Besvart av:

Apoteker

Apoteker, Diabeteslinjen