Er langtidsblodsukker på 53 - 64 mmol/mol (7-8%) for høyt? I så fall hva finnes av behandlingsmuligheter?

Behandling

Besvart: 04.06.2020

Spørsmål:

Hei,
jeg har en lang diabeteshistorie, 15 år med diabetes type 2. Jeg er snart 73 år. For ett år siden brukte jeg suliqua insulin, full dose. Fikk problemer med vondt i magen når jeg gikk turer. Så begynte jeg å slanke meg og gikk ned 12 kg. Blodsukkeret gikk drastisk ned og jeg måtte slutte med insulin. Nå tar jeg 25 mg Jardiance tablett om dagen.
Problemet er at blodsukkeret varierer mye, fra 6 til 9 mmol/l om morgenen. Jeg går lange turer 5-6 dager i uken, omtrent en mil hver gang. Langtidsblodsukkeret ligger på 53 - 64 mmol/mol (7-8%). Er dette for høyt? Er det en annen medisin eller noe i kombinasjon med Jardiance jeg kan bruke?

Svar:

Behandlingsmålet for blodsukkersenking må fastsettes individuelt. Det betyr at du og legen i fellesskap blir enige om hvilken blodsukkersenking som er tilstrekkelig. Det virker som om din diabetes er ganske godt regulert. Jeg synes heller ikke variasjonen av fastende blodsukker er urovekkende stor.
Hvis du trenger forsterket behandling, er det mange alternativer å velge mellom. Hvis du fortsetter å gå ned i vekt uten at du forsøker på det, kan det være aktuelt å bruke insulin i lav dose med eller uten tabletter i tillegg. Det finnes også kombinasjoner mellom Jardiance (empagliflozin) og andre blodsukkersenkende medisiner. Disse kombinasjonspreparatene selges under navnene Glyxambi (empagliflozin + linagliptin) og Synjardy (empagliflozin + metformin).
Linagliptin stimulerer bukspyttkjertelen til å produsere mer insulin, mens metformin reduserer utslipp av glukose fra leveren og bidrar til at eksisterende insulin virker bedre.
Det finnes også andre løsninger som kanskje ikke er å foretrekke.
Jeg anbefaler at du tar opp dette med legen din for å finne den rette løsningen.
Lykke til !

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken