Hvordan behandler jeg nevropati i føttene?

Behandling

Besvart: 04.08.2020

Spørsmål:

Hei, er 82 år og har hatt diabetes type 2 i over 20 år. Er bra regulert ved bruk av Tresiba og Xigduo, men har nevropati med liten eller ingen følelse i føttene, og med bein som føles som "tømmerstokker" som gjør det plagsom å gå særlig langt. Finnes det noen medisin og/eller noen form for trening som kan bedre forholdene?

Svar:

Du beskriver endel av plagene man kan få ved diabetes nerveskade. I tillegg til det du beskriver, er det mange som har smerter i beina.
Man kan få diabetes nerveskade selv om blodsukkeret er godt regulert, men likevel er det slik at skaden blir verre hvis blodsukkeret ikke er optimalt regulert. Derfor er det viktig at blodsukkeret er velregulert.
I tillegg er det viktig å trene med vekt både på styrke og balanse. Det kan være en idé å bli henvist til en fysioterapeut for å få lagt opp et program for egentrening. Jeg tenker at det kan bidra til å bedre funksjonen i beina dine. Medisiner brukes først og fremst hvis man har smerter. Hvis du ikke er plaget av dette, vil jeg ikke anbefale noen spesifikke medikamenter. Lykke til!

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken