Impotens hos en 20-åring?

Blodsukker

Besvart: 18.10.2018

Spørsmål:

Jeg er en gutt på 20 år og har hatt diabetes type 1 i ca. 5 år. Har det siste året hatt litt problem med reguleringen og hatt HbA1c på mellom 64-97 mmol/mol (8-11 %). For en stund siden merket jeg at evnen til å ha sex ikke var den samme som før, men det kommer og går i perioder.

Jeg er veldig redd for at jeg kan ha begynt å utvikle impotens! Det vil være noe av det verste som kan skje meg. Jeg ønsker meg barn mest i verden, men ikke akkurat nå. Jeg lurer på om impotens er sannsynlig eller om det kan skyldes andre ting? Er det i så fall permanent og finnes det behandling?

Svar:

Jeg forstår godt at du er engstelig. Dette er viktige ting. Det som er sikkert er at dette problemet i ditt tilfelle ikke har noe med komplikasjoner å gjøre. Du er for ung og har hatt diabetes for kort tid. Det er riktignok slik at impotens hos de som er klart eldre enn deg, er mer vanlig hos de som har diabetes enn hos andre på samme alder uten diabetes. Det er også slik at høy HbA1c over mange år skader nerver og blodårer som er viktig for det å kunne få reisning. Hos unge kan kraftig føling gi akutte vansker med å få reisning, men det har du vel gardert deg mot. Dersom du noen ganger våkner med reisning kan du trøste deg med at «systemet» er i orden. Da ligger sannsynligvis din reduserte evne til å «ha sex» på et psykologisk plan. Redselen for å ikke å få det til har nok gitt flere menn enn deg problemer. Hvis du har en fast partner så snakk ut om disse tankene eller problemene.

For de som virkelig har et impotensproblem, er det i dag gode behandlingsmuligheter. Enten ved bruk av Viagra eller andre tilsvarende midler.

Besvart av:

Professor, spesialist i barnemedisin

Professor, spesialist i barnemedisin, Oslo universitetssykehus