Råd mot stikkevegring?

Hjelpemidler

Besvart: 19.12.2016

Spørsmål:

Vår sønn på 12 år fikk diagnosen diabetes 1 i sommer, og vi prøver å orientere oss i den nye situasjonen. Sønnen vår synes stikkene ved insulininjeksjonen er så vonde, og vi frykter at han vil utvikle stikkevegring hvis vi ikke finner en løsning. Pumpe vil han foreløpig ikke ha, dessverre. Finnes det noen gode råd eller tips til selve sprøytestikkingen?

Svar:

Jeg forstår at dette er en utfordring siden det vil bli flere stikk hver dag for sønnen deres. Derfor vil en insulinpumpe helt klart være den beste løsningen siden det da vil innebære et stikk ca. hver tredje dag istedenfor flere ganger daglig.

Det finnes en bedøvelseskrem Emla som er beregnet på dette formålet. Noe annet som kan forsøkes er å legge på en isbit eller noe kaldt på huden før selve stikket.

Anbefaler dere å snakke med diabetessykepleier som sønnen deres går til og hør med han/henne om hvordan dere kan løse dette på best mulig måte.

Lykke til!

Dersom du ønsker å snakke med noen, kan du ringe Diabeteslinjen på telefon 815 21 948. Diabeteslinjen har åpent hverdager 9-15. Du kan også få snakke med helsepersonell hvis det er nødvendig.

Besvart av:

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen