Følger av høyt blodsukker og røyking?

Blodsukker

Besvart: 18.02.2016

Spørsmål:

Kan man få plager som stiv nakke, hodeverk, vondt i korsrygg, temperament osv. av høyt blodsukker? Vet at røyking og diabetes ikke er bra. Menes det da regelmessig røyking eller gjelder det også dersom man røyker bare av og til?

Svar:

De vanligste symptomene på høyt blodsukker er tretthet, slapphet, hyppig vannlating, tørste, tørrhet i munn og slimhinner, psykisk nedstemthet, tåkesyn, hyppige infeksjoner, dårlig sårtilheling, kløe og svie nedentil og gradvis dårligere allmenntilstand. Det varierer fra person til person hvilke og hvor mange symptomer man får. Noen får ingen symptomer, andre får alle. Så de symptomene du beskriver er ikke vanlige.

Røyking gir insulinresistens. Det vil si at kroppen trenger mer insulin for å holde blodsukkeret normalt. Dette kan føre til at flere utvikler diabetes type 2. Slutter du å røyke, er insulinfølsomheten normal igjen etter åtte uker. Insulinresistensen skyldes antakelig mest nikotinet, men også andre faktorer i tobakksrøyken virker inn. Ellers synes det å være alle de andre stoffene enn nikotinen i tobakksrøyken som er de farligste, spesielt for kreft og åreforkalkning (arterosklerose). Røyking av og til eller en sjelden gang vil ikke være så skadelig som å røyke regelmessig.

Besvart av:

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen