Forringelse av insulin i varmen?

Annet

Besvart: 19.02.2016

Spørsmål:

Jeg har hatt diabetes type 1 i litt over ett år. Blodsukkeret har svingt veldig da jeg fortsatt har egenproduksjon. Jeg er nå på ferie i New York og før det var jeg en uke i Spania hvor temperaturen lå på 25-30. Jeg passet hele tiden på at insulinet lå i skyggen, og at ikke veska ble varm da jeg har lest at det kan bli ødelagt av temperaturer over 30 grader. Jeg har imidlertid ikke fått noe tips om kjølemappe for insulinet.

Nå virker det som om insulinet ikke helt virker som det skal. Jeg har jevnt over høyere blodsukker enn vanlig og må sette mye mer korttidsinsulin. Det hører med at jeg har vært forkjøla de siste dagene, og det kan vel ha noe med det å gjøre også? Anbefaler dere at jeg går til et apotek her og kjøper ny insulin, og vil det i tilfelle bli veldig dyrt? Dersom insulinet er blitt ødelagt av varme, vil det hjelpe å sette større doser?

Svar:

Du trenger ikke skaffe ny insulin, og ja, økt mengde insulin vil kompensere for høye blodsukkerverdier, enten det er pga. forkjølelse, at insulinet er noe forringet pga. varme eller andre årsaker.

Aktiviteten til vanlig hurtigvirkende insulin reduseres kun med to prosent dersom det oppbevares ved 25 grader Celsius i ett år. Oppbevares det ved 40 grader, tar det 14 uker før det mister fem prosent av effekten.

Så lenge det ikke er veldig varmt der du oppbevarer insulinet, trenger du derfor ikke å oppbevare insulinet kaldt. De små hotellkjøleskapene har ofte dårlig temperaturregulering, noe som kan føre til at insulinet fryser - og må kastes. Ved langvarige opphold bør du oppbevare insulin i kjøleskap. Da bør du ha med deg et termometer slik at du kan holde øye med kjøleskaptemperaturen. Ekstrem luftfuktighet og varme kan også påvirke blodsukkermåleapparat og teststrimler. Måleapparatene fungerer best ved temperaturer på mellom 15 og 35 grader Celsius. Kulde kan gi for lave verdier, og varme kan føre til at det vises for høye verdier.

Dersom du mistenker at insulinet mister effekt, så mål ofte og juster insulinmengden til du oppnår ønsket effekt.

Fortsatt god reise!

Besvart av:

Veileder

Veileder, Diabeteslinjen