Svimmelhet og ubehag i forbindelse med trening?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 03.03.2016

Spørsmål:

Jeg har ett problem når jeg trener, men jeg er ikke sikker på om det kan ha noe med min diabetes type 1 å gjøre? Når jeg har trent en stund, blir jeg svimmel, skjelven og kvalm, og noen ganger kjenner jeg at det er like før jeg besvimer. Dette en en utrolig ubehagelig følelse som inntreffer omtrent hver gang jeg trener! Er det relatert til min diabetes og evt. hva kan jeg gjøre?

Svar:

Det som er åpenbart er at du må forsikre deg om at det ikke dreier seg om en - for deg - litt uvanlig form for føling. Mål blodsukker før, under og etter trening noen ganger og få et inntrykk av hvordan blodsukkeret oppfører seg. Hvis dette er forklaringen blir behandlingen å redusere siste insulindose til det siste måltidet du inntar før treningen. Evt. kan du sørge for å drikke noe søt saft eller spise en banan like før eller under treningen.

Dersom blodsukkeret ikke er lavt, er jeg ikke sikker på hva som kan være årsaken. En, men lite sannsynlig årsak som kun er aktuell om du har hatt diabetes i mange år, er såkalt autonom diabetisk nevropati. Det vil i denne sammenheng si at den delen av nervesystemet vi ikke har kontroll over, og som blant annet kontrollerer blodtrykket, ikke fungerer godt nok.

Besvart av:

Professor, spesialist i barnemedisin

Professor, spesialist i barnemedisin, Oslo universitetssykehus