Hva kan være årsaken til stort håravfallet?

Annet

Besvart: 17.10.2018

Spørsmål:

Jeg er kvinne på 60 år som akkurat har fått diabetes. Jeg har klart å gå ned ca. 14 kg i vekt og veier nå 68 kg. Min HbA1c (langtidsprøve) var ved siste måling 64 mmol/mol (8 %). Problemet mitt er at jeg har mistet så forferdelig mye hår i løpet at de siste par ukene. Har alltid hatt tykt, fyldig hår og nå ser jeg store, glisne partier. Kan dette skyldes et raskt vekttap eller har det noe med blodsukkeret å gjøre? Har begynt å ta tilskudd av B-vitaminer og håper det vil hjelpe.

Svar:

Håravfall slik du beskriver det er som regel uspesifikt - det vil si at det ikke har en spesiell årsak. Det skjer oftere i forbindelse med påkjenninger - f.eks. slik du har hatt.

Vi pleier å ta noe blodprøver for å utelukke mangelsykdommer og lavt stoffskifte, men det er sjelden vi finne noe. Det er ikke dokumentert at det hjelper å ta B-vitaminer.

Noen få har flekkvist håravfall med helt bare flekker. Dette er en spesiell sykdom som heter alopecia areata. Som regel ordner dette seg. Nevn det for legen neste gang slik at supplerende blodprøver kan bli tatt.

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken