Forholdet mellom blodsukker, trening og forbrenning?

Kost/fysisk aktivitet

Besvart: 05.03.2016

Spørsmål:

Jeg er 27 år og har diabetes type 1. I fjor høst begynte jeg å trene på helsestudio. Jeg trener minimum 3 ganger per uke; styrketrening eller utholdenhet. Jeg har noen ekstra kilo jeg gjerne vil bli kvitt, men jeg sliter skikkelig med det.

Jeg lurer på forholdet mellom trening, insulin og blodsukkernivå. Har blodsukkeret mitt under trening noe å si for forbrenningen?

Svar:

Insulin er et anabolt hormon. Det vil si at det i tillegg til å senke blodsukkeret, bidrar til å lagre blant annet fett og protein. Siden du har diabetes type 1, må du i praksis selv tilføre alt insulinet du trenger. Hadde bukspyttkjertelen din virket, ville insulinet først gått til leveren, deretter rundt i kroppen. Insulinet som du tilfører, går rundt i kroppen før det når leveren. På grunn av dette må du "overdosere" med insulin for å oppnå tilfredsstillende blodsukker. Derfor har mange med diabetes type 1 høye insulinnivåer. Dette igjen kan medføre tendens til overvekt.

Hvis du begynner treningen med rikelig med insulin i kroppen, vil blodsukkeret falle etter at du har trent en stund. Kanskje faller det så mye at du må drikke brus e.l. Sluttresultatet kan bli at du ikke får den slankeeffekten av treningen som du er ute etter.

Hovedregelen er derfor at du må redusere insulindosen noe før trening. I tillegg må du være forberedt på lavt blodsukker. Reduserer du insulindosen for mye, vil trening medføre at blodsukkeret stiger. Grunnen til at du opplever dette som vanskelig, er rett og slett fordi det ofte er ganske vanskelig!

Å gå ned i vekt er heller ikke lett i din situasjon. Jeg vil likevel oppmuntre deg til å trene fortsatt. Trening er bra for både din fysiske og psykiske helse, og det er lettere å gå ned i vekt med trening enn uten. Lykke til !

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken