Bekymring over at datter med diabetes røyker?

Annet

Besvart: 05.03.2016

Spørsmål:

Er ei bekymret mamma til ei jente på snart 20 år. Hun har hatt diabetes type 1 siden hun var 11 år, og har hele tiden hatt en velregulert diabetes. Er veldig flink til å styre sin diabetes selv og har aldri hatt store problemer med sykdommen. MEN hun røyker, og det er til stor bekymring for oss foreldre. At det er farligere for en med diabetes å røyke vet vi, og det vet også jenta vår. Hvor lenge hun har holdt på er vi usikre på, mer eller mindre noen år tror vi.

Dette er et problem hun egentlig ikke vil vedkjenne seg og helst ikke vil snakke om. Vi vil så gjerne hjelpe henne å slutte, men hun er veldig avvisende. Problemet er også at hun omgåes flest røykende venner, og det vil nok gjøre røykeslutt vanskelig. Dette er blitt ett stort problem for oss i forhold til henne, og vi føler at vi maser daglig om dette og at det på en måte forsurer hverdagen for oss alle. Slik vil vi ikke ha det.

Hun studerer og bor hjemme og vi ønsker å ha det fint sammen. Men hva kan vi gjøre for at hun skal slutte? Noen gode råd? Faren har røyket litt og kjenner litt til problemet med å slutte, mens jeg som mamma ikke har det og har null kjennskap til problemet. Vi vet ikke om vi skal slutte å snakke om dette, eller om vi skal fortsette å gjøre henne oppmerksom på at hun bør kutte dette. I tillegg til hoste og stygg røyklukt av klær, er angsten for komplikasjoner pga. diabetes kombinert med røyking veldig stor hos oss.

Svar:

Det er selvfølgelig riktig som du sier at det er skadelig å røyke og at det er ekstra uheldig for en som har diabetes. Røyking og diabetes gjennom mange år øker begge risikoen for hjerte- karsykdom.

Jeg tror sikkert at datteren din er klar over dette. Hun er sannsynligvis en både opplyst og fornuftig person som tar hensyn til slike ting vanligvis. Når det gjelder røyking bruker hun av en eller annen grunn ikke fornuften - i likhet med mange andre som røyker.

Jeg tror ikke dere som foreldre kan gjøre noe med dette - annet enn å gjøre klart hva dere mener om røyking. Hvis dere stadig tar opp dette, tror jeg at dere riskerer å gjøre ting verre. Det er ikke alt vi som foreldre kan gjøre noe med!

Den dagen hun vil slutte å røyke, vil jeg anbefale en eller annen form for kurs med røykeslutt som mål hvis hun ikke klarer det på egenhånd.

Lykke til !

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken