Kvier seg for insulininjeksjonene

Hjelpemidler

Besvart: 09.05.2017

Spørsmål:

Min datter på 14 har nyoppdaget diabetes type 1. Hun bruker insulinpenn med 4 mm spisser. Hun har etter 2 mnd begynt å få veldig vondt i magepartiet selv om hun bytter innstikksted. Hun setter langtidsvirkende i låret og her gjør det mindre vondt.

Dette "problemet" fører til at hun kvier seg for å sette insulin og i noen tilfeller hopper over dette, som igjen fører til høyt blodsukker. Noen tips? Har fått tips om insuflon. Noen erfaringer med dette?

Lurer også på dette med blodsukkersensor. Kan dette benyttes i forbindelse med penn? og hva er "kriterier" for å få dette hjelpemiddelet?

Svar:

Forstår at dette blir et problem for datteren din, og det er veldig synd at hun får en negativ start i sin diabeteshverdag. Hun kan godt sette hurtigvirkende også i låret hvis det er bedre for henne. Ellers er det viktig å huske på at hele magen kan brukes, over navlen og utover sidene, så det blir et stort område, kanskje noe sted er mindre vondt for henne.

Jeg har dessverre ingen erfaring med insuflon.
Siden hun synes det er vondt å stikke seg, og det må gjøres flere ganger daglig, så vil også insulinpumpe kunne hjelpe henne, da det kun blir stikk hver 3. dag når slange og nål må byttes.

Kontinuerlig glukosemåler kan også brukes selv om hun bruker insulinpenn. Kriteriene er litt ulike rundt omkring, men noen overordnede kriterier er disse:
- Store blodsukkersvingninger
- Alvorlige hypoglykemier, særlig på natten
- De som ikke kjenner følinger så godt
- Problemer med å kontrollere blodsukkeret under aktivitet

I tillegg er det individuelle kriterier som spiller inn her, særlig når det er snakk om barn og ungdom, dette må diskuteres med behandlende diabeteslege eller diabetessykepleier.

Lykke til!

Dersom du ønsker å snakke med noen, kan du ringe Diabeteslinjen på telefon 815 21 948. Du kan også nå oss på chat. Diabeteslinjen har åpent hverdager 9-15.

Besvart av:

Diabetessykepleier og koordinator

Diabetessykepleier og koordinator , Diabeteslinjen