Blodsukkersenkende medisiner med HbA1c på 7.5?

Blodsukker

Besvart: 12.06.2017

Spørsmål:

Jeg er en mann på 68 år med normal kropp, men kanskje en liten mave. Jeg var hos legen min her om dagen og hun målte langtidssukker med en prøve fra fingeren min. Jeg hadde 7,5 fortalte hun. Jeg var ikke fastende.

Hun satte meg med engang på blodsukkersenkende medisin, 2 metformin og 1 Forxiga. Burde ikke denne prøve vært tatt fastende? Jeg har ikke hatt noe som tilsier at jeg har diabetes 2. Jeg føler at dette var overdrivelse. Hva mener dere om dette?

Svar:

Det er nok ingen overdrivelse av din lege dessverre.

Langtidsblodsukkeret bør ligge på 6,5% eller lavere, og når du har 7,5% så betyr det at ditt gjennomsnittblodsukker er ca. 9 mmol/l. For en som ikke har diabetes så skal ikke blodsukkeret være høyere enn 7-7,5 mmol/l. Langtidsblodsukkeret (HbA1c) behøver ikke tas fastende fordi det er en prøve som viser ditt blodsukker de siste 6-8 ukene gjennom hele døgnet. Det er mange legekontor som har en HbA1c maskin hvor det kun stikkes i fingeren.

Diabetes type 2 er dessverre veldig arvelig, og er du genetisk disponibel så kan du få sykdommen selv om du er normalvektig og har sunne levevaner. Her kan du lese mer om diagnosen diabetes: https://www.diabetes.no/leksikon/d/diagnose-diabetes/

Dersom du ønsker å snakke med noen, kan du ringe Diabeteslinjen på telefon 815 21 948. Du kan også nå oss på chat. Diabeteslinjen har åpent hverdager 9-15.

Besvart av:

Veileder og diabetessykepleier

Veileder og diabetessykepleier, Diabeteslinjen

Bli medlem

Du får tilgang til gode medlemsfordeler, informasjon, råd og tips. Som medlem er du en viktig støttespiller i arbeidet med diabetes, og du gir oss mulighet til å kjempe for dine rettigheter.