Pustebesvær en bivirkning av insulinbruk?

Behandling

Besvart: 04.09.2017

Spørsmål:

Jeg har diabetes type 2 og har brukt insulin i 2 år. Jeg har en bivirkning fra insulinet som gir meg store pusteproblemer/åndenød. Fastlegen min nekter å tro at det er insulinet som er årsak til dette. Jeg har imidlertid fått bevis for dette. Jeg stoppet å bruke insulin i en uke og det er den beste uken jeg har hatt på lange tider. Pusten ble meget god og ingen tegn til åndenød. I pakningsvedlegget for insulinsprøytene står det klart og tydelig at enkelte brukere kan få pusteproblemer. Jeg bruker Humulin NPH Kwikpen.

Finnes det en insulintype som ikke gir disse bivirkningene? Jeg blir takknemlig dersom dere kan hjelpe meg, legen min tror ikke på meg og synes ikke å være i stand til å hjelpe meg.

Svar:

Det høres meget uvanlig ut å få pustevansker ved bruk av Humulin. Jeg har ikke opplevd dette. Såvidt jeg kan se av pakningsvedlegget står det ikke noe om at Humulin kan gi pustebesvær. Det står at en annen medisin som brukes svært lite i Norge kan påvirke hjertet og dermed kanskje gi pustebesvær hvis det brukes sammen med Humulin.

Nok om det, du opplever Humulin ubehagelig og det finnes andre langsomtvirkende insuliner du kan bruke istedet f.eks. Lantus. snakk med legen hvis du vil skifte insulin.

Besvart av:

Endokrinolog og professor i indremedisin

Endokrinolog og professor i indremedisin, Oslo universitetssykehus