Råd i forhold til samboers diabetes type 1?

Behandling

Besvart: 09.10.2018

Spørsmål:

Hei, jeg er bekymret for min samboer som har diabetes type 1. Han har veldig høyt langtidsblodsukker og tar det ikke seriøst. Jeg trenger derfor råd om hva jeg kan gjøre for å passe på han og få han til å passe på seg selv :)

Svar:

Hei!
Det må være frustrerende for deg og kan sikkert gjøre deg litt redd? Nå vet jeg ikke hvor høyt langtidsblodsukker han har og hvilken livssituasjon han/dere er i. Jeg ser at du er født i 1996 og hvis din samboer er på samme alder, er han ung og da er det ganske vanlig å ikke nå behandlingsmålet på omkring 53 mmol/mol (7 %) eller under i HbA1c.

Aller først vil jeg anbefale deg å snakke med din samboer om dette. Si rett ut at du er bekymret og ønsker å hjelpe ham. Heller enn å gi ham ansvaret for din bekymring og frykt, still deg til disposisjon. Vi kan ikke endre andre dersom de selv ikke vil. Første steg må være å snakke med ham om hva han tenker om dette og hva han ev. ønsker å endre på. Hvis han ikke er klar for det, er det lite du kan gjøre umiddelbart. Mange går i forsvar og føler seg kritisert med en gang andre er bekymret for dem, det er en ganske vanlig menneskelig reaksjon. Mange viser motstand ved forslag til endringer fra andre. For å prøve å minimere motstanden i din samboer, kan du prøve å ha med deg at det til syvende og sist er hans valg. Du kan spørre om han har tenkt på å gjøre endringer knyttet til sin diabetes og i så fall hvilke? Du kan spørre hva som skal til for at han skulle ønske å gjøre endringer? Du kan spørre om du kan få lov å hjelpe ham til å finne noe dere kan endre på sammen? Du kan spørre om dere skal melde dere på et kurs sammen (sjekk på www.diabetes.no). Kanskje du kan være med ham til diabeteslegen og lufte din bekymring der?

Å spørre din samboer hva han synes om å ha diabetes kan også være lurt. Hvordan det var å få det, hva han husker, hva han tenker og føler om diabetes, hva han synes er vanskelig, hva om går bra, hva han mestrer og hva som er verst med å ha diabetes. Så kan dere kanskje få en god og åpen dialog rundt temaet. Forsøk å ha en varm, respektfull, empatisk, nysgjerrig og åpen holdning til dette. Dersom han føler seg presset, vil det øke hans motstand. Du kan ev. se på Helsedirektoratet sine sider og lese om Motiverende Intervju for flere råd: https://helsedirektoratet.no/motiverende-intervju

Jeg håper noe av dette var til hjelp! Ikke nøl med å ta kontakt igjen!

Besvart av:

Psykologspesialist og PhD

Psykologspesialist og PhD, Diabeteslinjen