Kan diabetes type 2 påvises år i forkant av ev. diagnose?

Blodsukker

Besvart: 27.09.2017

Spørsmål:

Så i medlemsbladet Diabetes at en gutt spør Hans-Jacob Bangstad om risikoen hans for å få diabetes type 1. Bangstad svarer bl.a. at type 1 kan påvises i mange år før diagnosen stilles.
Mitt spørsmål er da om diabetes type 2 kan påvises år i forkant før diagnosen stilles? Hadde vært interessant å vite da jeg har tre barn og både jeg og deres far har type 2.

Svar:

Siden du og mannen din begge har diabetes type 2 , er sjansen økt for at barna deres også kan få type 2 i løpet av livet. Ingen blodprøve kan i dag si noe sikkert om den risikoen forutsatt at blodsukkeret er normalt. Det eneste man kan gjøre for å hindre eller å utsette å få diabetes type 2, er å holde seg slank og fysisk aktiv.

Diabetes type 1 er ikke i samme grad som diabetes type 2 en arvelig sykdom. Ved diabetes type 1 er det en autoimmun prosess som ødelegger de insulinproduserende cellene over tid. Denne autoimmunne prosessen kan oppdages ved å måle antistoffer i blodet mot de insulinproduserende cellene.
Hvis man måler disse antistoffene i blodet hos en person som ikke har diabetes, kan man med stor sikkerhet si at den personen kommer til å utvikle type 1 diabetes. Man kan imidlertid ikke si noe om når. Det finnes heller ingen metode for å stoppe prosessen slik at man ikke utvikler diabetes type 1. Derfor har dette lite for seg i dag.

Besvart av:

Fastlege, spesialist i allmennmedisin

Fastlege, spesialist i allmennmedisin, Solliklinikken