Ketoner også ved lavt/normalt blodsukker?

Behandling

Besvart: 12.09.2017

Spørsmål:

Jeg har en liten gutt på 6 år som får høyere innhold av ketoner i urin/blod desto lavere blodsukker, og omvendt. Altså helt ulogisk.

I dag hadde han for eksempel Glukose på 4 mmol/l og ketoner 1,1. Senere hadde han Glukose på 11.8 mmol/l og ketoner 0,2. Han er innlagt på sykehus i Spania nå, hvor vi bor. Legene klør seg i hodet og forstår lite av dette. Har dere vært borte i lignende før?

Svar:

Ja, mange ganger. Det er nok ikke ulogisk. For alle, også de uten diabetes type 1, får man ketoner i blod og urin ved faste (det kan holde å hoppe over et måltid eller to). Dette skjer pga. nedbrytning av fett. Dette er helt ufarlig og i denne ketonsituasjonen snakker vi om "sultketoner".

Ved diabetes type 1 og uttalt insulinmangel skjer bl.a. to ting. Først det opplagte; blodsukkeret stiger. Samtidig skjer en økende grad av nedbrytning av fett. Man kan se på dette som en slags kompensasjon. Cellene får ikke energi fordi glukose ikke kommer inn i cellene. Dette forsøker kroppen å erstatte med energi i form av fett eller mer presist nedbrytningsprodukter av fett og i den forbindelse dannes ketoner. Dette kan føre til en diabetisk ketoacidose
eller såkalt syreforgiftning som ubehandlet kan være farlig.

I ditt eksempel derimot skyldes de høye ketonverdiene gutten din har ved lavt blodsukker rett og slett at han får for lite mat, særlig karbohydrater. Han trenger rett og slett å spise mer mat. Ved blodsukker på 11.8 betyr ketoner på 0,2 lite eller ingenting.

Dersom du vil lære mer om diabetes, foreslår jeg en meget god bok av en anerkjent svensk "verdensmester" i diabetes, Ragnar Hanås: "Bli ekspert på din egen diabetes. Type 1 diabetes hos barn, ungdom og unge voksne". ISBN 978-82-02-31891-8.

Besvart av:

Professor, spesialist i barnemedisin

Professor, spesialist i barnemedisin, Oslo universitetssykehus