Ikke sette insulin på barnet om natten?

Behandling

Besvart: 03.03.2016

Spørsmål:

Jeg har en sønn på fire år som har diabetes type 1. Vi har hatt litt problemer med for høyt blodsukker fra klokka 14 og utover på kvelden. Sist gang dette skjedde hadde han over 18 mmol/l klokka 23 og vi ringte sykehuset for råd. De sa at vi ikke burde gi han insulin når han sover. Vi er uenig i dette. Han hadde over 14 i blodsukker klokka 03 også og da synes jeg det er rart de mener dette? Har prøvd etterpå å gi han en halv ekstra enhet NovoRapid til kveldsmaten enn det vi normalt ville gitt til et brødmåltid på dagen, og det ser ut til å fungere bra og at vi da unngår den toppen i 23-tiden. Men synes dere det er riktig å ikke gi insulin på natta når han er så høy? Han får fast 1,5 enhet Insulatard klokka 19 på kvelden.

Svar:

Her er det flere ”prinsipper” som kolliderer. I prinsippet ønsker vi å unngå å måtte gi barn insulin om natten, men det er først og fremst fordi en stadig jakt på for høye blodsukre kan forstyrre både guttens og familiens vanlige døgnrytme. Når det er sagt, ønsker vi at barna har et så jevnt og lavt blodsukker som mulig.

Dermed må hver familie finne en strategi for hvordan de vil takle en situasjon som den du beskriver. Det kan for enkelte innebære å sette ekstra hurtigvirkende insulin sent på kvelden. I så fall bør man uansett være forsiktig med dosen. Det som nå blir viktig, er å kartlegge om gutten din rett og slett er i ferd med å trenge mer insulin, dels på grunn av vekst eller fallende egenproduksjon. Mål blodsukker systematisk (slik som dere sikkert gjør), skriv ned og se etter om det kan være et mønster i blodsukkersvingningen.

Det vil ganske snart bli klart om det er riktig med ekstra hurtigvikende insulin til kveldsmaten (om blodsukkeret er høyt 3-4 timer etter måltid) eller økt dose med middels langsomtvirkende (Insulatard) om kvelden dersom morgenblodsukkeret er høyt.

Besvart av:

Professor, spesialist i barnemedisin

Professor, spesialist i barnemedisin, Oslo universitetssykehus